dinsdag, juli 18, 2006

Militairen voeren nu het bewind in Israël

[reactie op een artikel verschenen in De Tijd van 14 juli op p. 3.]

In De Tijd van 14 juli staat op pagina 3 een artikel waarin ik lees dat een Israëlische regeringsvoerder de Hezbollah "een aftakking van het Iraanse regime" noemt. Een merkwaardige stelling van een Staat die van Amerika miljarden dollars militaire hulp krijgt. Is Israël niet zelf een aftakking of bruggenhoofd van Amerika in de Arabische wereld ?
En dan verwijt het ook nog de Palestijnen om voor Hamas gestemd te hebben. Maar Israël heeft nooit met President Abbas van de Fatah willen onderhandelen en heeft steeds gezegd dat de leiders van Fatah corrupt zijn.
Met Olmert zou alles anders worden, maar de Israëlische bevolking gaat nu spijt hebben dat ze voor de partij van Olmert hebben gestemd, want het zijn nu de militairen die met medeplichtigheid van de Israëlische premier het beleid voeren. En dan maar afstoken op de ondemocratische arabische regimes.

Uit dit alles wordt nu duidelijk dat Olmert over de bezette gebieden niet wil onderhandelen , of het nu de Westelijke Joordaanoever betreft, of de Syrische Golanvlakte of de het Libanese gebied van Chebaa (25 km²). Het wordt tijd dat de internationale gemeenschap Israël tot onderhandelen dwingt, want zolang er geen politieke oplossing komt, zullen noch de scheidingsmuur, noch de militaire invasies de veiligheid van Israël kunnen waarborgen.

Werner De Bus

Geen opmerkingen: