woensdag, juli 12, 2006

Zwitserland veroordeelt Israël voor 'collectieve strafexpeditie' (2)

[Correspondentie met vrt tv nieuwsdienst n.a.v. reactie Palestina in de media: Zwitserland veroordeelt Israël voor 'collectieve strafexpeditie']

Geachte heer Liénard,

dank voor uw reactie. De mededeling dat Zwitserland -als 'beschermer' van de Conventies van Genève (Internationaal Humanitair Recht)- de staat Israël veroordeelt voor zijn acties in de Gazastrook omdat ze volgens het oorlogsrecht 'collective punishment' zijn, is pure informatie, geen opinie of conclusies. Gewoon een (nieuws)feit. Bovendien kan men Zwitserland bezwaarlijk een subjectief of partijdig land vinden in deze kwestie. Het onthouden van deze informatie blijft voor mij een serieuze misser (of partijdigheid? bewust of onbewust...).

Tiene Holvoet

[Bericht vanwege tv-journaal]
Dank voor uw mail. Wij worden geacht om in ons journaal informatie te brengen, geen opinie, geen conclusies. Onze informatie is duidelijk genoeg om de kijker zelf zijn besluiten te laten trekken. Van ons verwachten voor- en tegenstanders een objectieve en onpartijdige benadering van de feiten.

William Liénard, tv-journaal

[Oorspronkelijk bericht - verzonden: dinsdag 4 juli 2006]
Laatavondjournaal van deze avondvraag : Is het mogelijk om in de redactie van het laatavondjournaal informatie toe te voegen (t.o.v. terzake, canvas, 20u)? In het nieuwsfeit m.b.t. de militaire invasie van de staat Israël in de Bezette Palestijnse Gebieden is het niet ongepast te vermelden dat Zwitserland als 'beschermer' van het internationaal humanitair recht Israël heeft veroordeeld omdat hun optreden een collectieve straf voor de Palestijnse burgerbevolking is, eerder dan een 'bevrijdingspoging' voor de gekidnapte soldaat. Dit "collective punishment" is regelrecht in tegenspraak met de conventies van Genève, waar ook Israël ondertekenaar van is.

Tiene Holvoet

Geen opmerkingen: