vrijdag, juli 07, 2006

"Terrorisme en nieuwe technologie als antwoord"

[Reactie op terzake canvas 7 juli over ''terrorisme en nieuwe technologie als antwoord"]

Het was ronduit choquerend te moeten aanhoren hoe alle technische snufjes van Israël steevast als anti-terroristische middelen werden benoemd! Constant werd geïnsinueerd dat Palestijnen terroristen zijn op dezelfde voet als al-qaida-gekken.
Om er nog een schepje bovenop te doen, werd over de muur die Israël bouwt gezegd dat Israël "zijn grenzen er effectief mee afgrendelt!"

1.. als u de high-tec van Israël wil gebruiken in een reportage, kan u evengoed zeggen dat het om het nieuwste legermateriaal gaat. Het doet niets teniet aan de info die u wil geven, maar u houdt zich minstens van de zeer gekleurde (Israëlische) visie.

2.. ik zal niet ontkennen dat sommige Palestijnen soms gebruik maken van terroristische middelen, maar dat maakt de Palestijnen geen terroristen. Zij worden bezet en zolang zij op dat bezet gebied strijd leveren met het bezettende leger (en bvb een soldaat als 'prisoner of war' nemen), is er (internationaal rechterlijk) geen sprake van terrorisme. Bovendien stel ik u voor even naar de situatie vandaag de dag te kijken: is het omdat de Israëli's een officieel leger hebben en dito uniformen en materieel, dat zij een 'volkomen gelegaliseerde strijd' leveren? Je kan onmogelijk naast de ongelooflijk ongelijke machtsverhouding kijken en de manier waarop een hele bevolking wordt geterroriseerd. En dit voor een - ik herhaal, volgens internationale oorlogsregels normale- gevangenneming van een soldaat van het bezettende leger in bezet gebied door de bezette?!

3.. De muur (op bepaalde plaatsen onder de vorm van een 'hek') die Israël bouwt, staat allesbehalve op Israëls' grenzen! Ten eerste weigert de staat Israël tot vandaag zijn grenzen vast te leggen (en om de link duidelijk te maken: zo kunnen ze deze internationaal erkende 'grens', m.n. de bestandslijn van '49, nog verleggen in hun voordeel). Ten tweede staat dat hek/muur een heel eind op Palestijns (bezet) gebied (net om voorgaande 'link' te kunnen waarmaken). Alsof dit nog niet genoeg foute informatie was, hield u er in de reportage aan vast dit een 'veiligheidsmuur' te noemen! Ook dit is een zeer eenzijdig gekleurde invulling (m.n. de Israëlische), immers deze 'muur' wordt in andere lectuur soms ook 'Apartheidsmuur' genoemd én het Internationaal Gerechtshof in den Haag stelde vorig jaar dat de bouw ervan (op deze route) absoluut illegaal is.

Het is een openbare omroep onwaardig om zulk een subjectieve informatie (meegaand in Israëls' propaganda) te verspreiden onder het mom van een gewone reportage! Ik hoop maar dat iedereen gaat slapen nog voor de herhalingen beginnen. Verder verwacht ik dat er een rechtzetting komt van terzake en er duidelijk op zal worden toegezien dat dit niet opnieuw voorvalt.

Een verder trouwe kijker,
Tiene Holvoet(politicologe)

Geen opmerkingen: