woensdag, juni 23, 2010

Iedereen kijkt opzij terwijl Israël illegaal verder bouwt

[Reactie op het artikel “Israël wil bouwplan Oost-Jeruzalem doorzetten” in Het Nieuwsblad van 21/06/2010 online.]

Onze media blazen al dagen op een Israëlische vuvuzela omdat straks de Gazastrook misschien op een kiertje zal opengaan. Wat Israël intussen elders uitspookt wordt onder de mat geveegd. Het is immers WK voetbal en dan moeten we het wangedrag van bepaalde landen maar met een korreltje zout nemen. In het geval van Israël kom je met een mammoettanker zout nog niet eens toe.

Een menswaardig beleid tegenover burgers in bezet gebied beperkt zich niet tot een hoeveelheid water en aantal calorieën per dag. De Israëlische controle over de Gazastrook en andere gebieden brengt duidelijke verplichtingen met zich mee. Als bezetter van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem, de Gazastrook en de Syrische Golanhoogte moet Israël volgens de Conventies van Genève instaan voor de veiligheid, volksgezondheid en alle vormen van onderwijs aan burgers in bezet gebied.

Palestijnen in de Gazastrook moeten zelf een industrie kunnen uitbouwen, afgewerkte producten uitvoeren, akkers bewerken en vis vangen zonder dagelijks beschoten te worden. Op dat vlak is niets veranderd aan de Israëlische politiek. Het is al maanden geleden dat de Gazastrook bloemen, citrusvruchten en aardbeien kon uitvoeren naar Europa.

De Palestijnen krijgen nu frisdrank, snoepjes en zoute koekjes. Het is zoals Marie Antoinette’s “Laat het volk toch cake eten”. Medicatie tegen kanker, een dak boven het hoofd, een inkomen uit arbeid, nieuwe schoolgebouwen, zuiver drinkwater, dat is te veel van het goede.

De afgelopen dagen vernielde Israël drie schuilplaatsen voor dieren en confisceerde een vierde in de wijk Silwan in Palestijns Oost-Jeruzalem. Israël nam talrijke paarden, kippen en eenden in beslag. Waar blijft de reactie van Michel Vandenbosch van Gaia nu? Is een Palestijnse eend minder waard dan een andere Europese eend of een Palestijnse kip inferieur aan een Vlaamse kip? Eveneens in Ath Thuri in Jeruzalem werd een garage voor autoherstellingen afgebroken op koste van de Palestijnse eigenaar.

De stadsraad van Jeruzalem beslist eerstdaags over een plan om twintig Palestijnse huizen met de grond gelijk te maken voor de bouw van 1.000 huizen voor joodse kolonisten en het King’s Garden project. Palestijnen worden dus verdreven uit hun huizen omdat Israël een tuin wil maken! Net alsof er in de Negev niet voldoende plaats zou zijn voor een tuin.

Israël gaat nu ook een Gerechtshof plaatsen naast het Museum van Verdraagzaamheid op het historische moslimkerkhof in Jeruzalem. 1.500 moslimgraven werden reeds ontgraven voor de bouw van het museum. Graven van duizend jaar oud en rustplaatsen van metgezellen van de profeet Mohammed en de tienduizenden strijders van Saladin moeten er aan geloven. De Israëlische staat pleegt een archeologische genocide tegen het Arabisch- en moslimverleden op die plek.

Dit zou onze universiteiten en aanverwante bedrijven moeten aansporen om onmiddellijk alle banden met Israëlische universiteiten en aanverwante instellingen te stoppen. Academici en wetenschappers moeten een wereldwijde academische boycot uitroepen tegen dergelijke schendingen van het Palestijns en moslim patrimonium door Israël.

Maar we zien alleen de afgelopen jaren de relaties tussen onze Vlaamse universiteiten en aanverwante bedrijfjes zoals IMEC met collega-wetenschappers in Tel Aviv alleen maar toenemen. IMEC werkt met het Israëlische Intel dat een belangrijke faciliteit heeft op gestolen grond waar een Palestijns dorp etnisch werd gezuiverd. Intel en IMEC gaan samen een supercomputer maken om zonuitbarstingen te bestuderen. Maar goed wetende dat Israël wetenschappers betaald om Palestijnse geschiedenis uit te wissen, kijken onze onderzoekers in Leuven liever de andere kant op.

De genocide door Israël tegen moslim- en Arabische architectuur en cultuur in Palestina kent alleen zijn gelijke met het vernielen van boeddha-beelden door de Taliban in Afghanistan. Toen reageerde de wereld en wetenschappers geschokt. Nu zwijgen ze als de dood.

Hypocriet!!!

Mario Bergen, Leuven

· Linken:

· http://www.jmcc.org/news.aspx?id=1137

· http://www.amin.org/articles.php?t=ENews&id=3307

Geen opmerkingen: