donderdag, juni 17, 2010

Versoepeling Gaza-blokkade is publiciteitsstunt

[Reactie naar VRT Radionieuws over "versoepeling van de blokkade van Gaza"]

Er wordt aangekondigd dat Israël de blokkade van Gaza gaat versoepelen. De aankondiging is juist maar het gaat eens te meer om een publiciteitsstunt van Israël. Wat er nu meer gaat binnenkomen zijn producten die wezenlijk en praktisch niets aan de situatie gaan veranderen. Men kon verwachten dat Israël dat ging doen om zijn imago op te krikken. Wat gaat er meer binnenkomen: fruit in blik, limonade, jam, chips, scheermesjes. Worden ook vermeld: speelgoed (Kafka zegt: voor de overblijvende kinderen, keukengerief (Kafka zegt: voor voedsel te bereiden die er niet is), matrassen (Kafka zegt: omdat ze niet anders buiten op de grond moeten slapen).

Daartegenover staat dat 80% van de bevolking van Gaza afhankelijk is van de voedselhulp van het United Nations Relief and Work Agency, UNRWA . Wordt niet gezegd: De totale voedseltoevoer is deze week met 26% gedaald in vergelijking met vorige week. Het UN Office of the Coordination of Humanitarian Affairs meldt dat de variëteit van de ingevoerde producten verhoogt, maar de totale hoeveelheid vermindert:
- Slechts 17% komt nog binnen van wat vroeger voor de blokkade (2007) binnenkwam.
-Waar er 500 vrachtwagens nodig zijn (voor 1.5 miljoen mensen) per dag kwamen er vorige week en de weken daarvoor 662 vrachtwagens per week binnen. Nu is dit nog 488.
- De goederen gaan de overgangspunten over meestal met een "back to back" operatie. Dit betekent dat de goederen aan de overgangen worden afgeladen van (Israëlische) vrachtwagens, opgeslagen en opnieuw geladen om in Gaza te worden verdeeld. . . . En dan moet Israël nog betaald worden voor het stockeren. Kan het nog cynischer ? Wie $$$ er nog aan ook?

Dat is de context waarin men deze publiciteitsstunt moet plaatsen. Men had er bijvoorbeeld kunnen bijzeggen, samengevat, wat hier hoger is vermeld. Dit is eenzijdige berichtgeving, de werkelijkheid wordt verdraaid en de Public Relations van Israël heeft nog maar eens zijn werk goed gedaan, zoals de ganse Gaza-vloot in het teken van terroristen en zelfverdediging plaatsen. Alle genoemde gegevens zijn allemaal reeds vroeger en ook nu in diverse media (VRT nieuws??) gepubliceerd, waaronder MA'AN News Agency. Zelfs in de Israëlische krant HAARETZ.

Uiteraard staat het u vrij uw nieuwsonderwerpen te kiezen. Ik wil niet vergeten te vermelden dat onze Belgische dames van de vloot wel in het nieuws zijn gekomen, waarvoor appreciatie. Maar ik wil er aan toevoegen dat het gebeurd is nadat 9 mensen zijn vermoord ineen echte zeeroversoperatie. Robert Fisk, als journalist u zeker bekend, vermeldt uitdrukkelijk in een artikel, dat het hier niet om Somaliërs ging.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: