zaterdag, juni 05, 2010

Israël's daden zijn geen incident

[Lezersbrief aan De Standaard]

De Israëlische regering heeft zijn excuses aangeboden voor een blunder van zijn propagada-afdeling. Die mailde verkeerdelijk een groot aantal journalisten een internetfilmpje, waarin op een misselijk makende manier de spot werd gedreven met de actievoerders aan boord van de 'Vrijheidsvloot'. Het filmpje is een parodie op de bekende clip 'We Are The World', waarmee popartiesten in 1985 aandacht vroegen voor de Afrikaanse hongersnood. In 'We Con The World' wordt gesuggereerd dat de actievoerders aandachttrekkers waren, die geld probeerden in te zamelen om Palestijnse kinderen raketten te laten kopen. ( http://www.zie.nl/video/algemeen/Israelische-excuses-na-pr-blunder/m1fzgqrf2sse )

Komt er straks een “sorry dat we de Turkse vredesactivisten kogels door hun hoofd moesten schieten om snel controle te krijgen over het grootste schip van de Free Gaza flotilla”. Ook het Vlaamse meisje Griet deelde in de klappen toen ze een rubberkogel pal in het gezicht kreeg. Meerdere gijzelaars van de Israëlische piratenactie kregen blinddoeken om. Dat maakt het makkelijk voor Israëlische soldaten om hen niet langer als mensen, maar als voorwerpen te beschouwen, een tactiek al langer toegepast op Palestijnen die worden opgepakt in bezet gebied. Israëlische soldaten voelen zich dan niet langer genoodzaakt menselijk op te treden of schuldgevoelens te hebben bij psychische- en lichamelijke foltering tegenover Palestijnen.

Waar blijft de Israëlische verontschuldiging voor sabotage aan boten die steun krijgen van de VN en de NAVO om humanitaire nood te lenigen in de Gazastrook? Kolonel Itzik Tourgeman zei tegen de Knesset-commissie voor Defensie en Buitenlandse Zaken: “De schepen bereikten hun doel niet omdat we geheime actie tegen hen ondernamen.” ( http://www.freegaza.org/en/home/56-news/1202-sabotage-on-the-high-sea )

De Israëlische ambassadeur in de V.S., Michael Oren, zei over de Mavi Marmara in een vraaggesprek op de NPR Diane Rehm show op 2 juni 2010: “Dat bepaald schip was te groot om te stoppen door niet-gewelddadige middelen”. ( http://thedianerehmshow.org/audio-player?nid=12565&format=asx – De discussie met de ambassadeur begint op 13:30 en de uitspraak gebeurt op 30:10).

Een schip met zogenaamde terroristen en wapens gevonden in de keuken van de boot. Mochten deze wapens die Israël toonde op foto gebruikt zijn tegen Israëlische soldaten, waarom viel er dan geen druppel bloed op te bespeuren?

Toen de Israëlische freelance reporters Max Blumenthal en Lia Tarachansky het Israëlische leger meer bewijs vroegen over de al-Qaida link met de opvarende van de Mavi Marmara, buiten de inbeslagname van kogelwerende vesten en nachtkijkers, zei men hen: “Wij hebben geen enkel bewijs”. Het IDF baseerde zich voor zijn persbericht op informatie van de Nationale Veiligheidsraad van premier Netanyahu. ( http://maxblumenthal.com/2010/06/under-scrutiny-idf-retracts-claims-about-flotillas-al-qaeda-links/ )

Wat zei de Israëlische ambassadeur nog deze week buiten de leugens dat Israël zich moest verdedigen tegen “een radicaal islamitische groepering gelinkt aan al-Qaida”: “Men is niet fair met ons. Deze week werden 27 Afghaanse burgers gedood bij gevechten in Afghanistan en dit stond aan de achterzijde van de krant”. Lees: eigenlijk waren we veel te braaf door slechts negen burgers te doden. ( http://www.hughhewitt.com/transcripts.aspx?id=6ec68ff3-374d-4409-a91f-b16d63ce8b1c )

Intussen wordt ook een volgende schip met noodhulp voor de Gazastrook, de Rochel Corrie opgejaagd door twee Israëlische oorlogsschepen.

Ook hoorden we van een Europese joods schip dat willen vertrekken in juli (details zullen worden vrijgegeven voor aanvang van de reis om Israëlische sabotage te voorkomen). Geld voor drie andere schepen een tweede vloot van schepen (de zogenaamde “vrijheidsflottielje 2”) is in orde. Ander goed nieuws, de Klaxons en de Gorillaz Sound System hebben beide hun concerten afgelast in Israël deze week. Blijkbaar te wijten aan de Israëlische dodelijke aanval op de humanitaire hulp van het bevrijdingskonvooi.

De internationale gemeenschap noemt de gebeurtenissen voor de kust van de Gazastrook gemeenschappelijk een “incident”. Het is een mode-woord dat ook journalisten graag overnemen om te verdoezelen dat mensen van vlees en bloed om het leven komen. Een steekincident, een schietincident, een zee-incident ( http://www.limburger.nl/article/20100601/ANPNIEUWS02/6010390/1012 ), incident hulpkonvooi ( http://www.dagelijksestandaard.nl/2010/05/31/maxime-verhagen-onderzoek-naar-incident-hulpkonvooi-moet-door-israel-zelf/ ), twee-Palestijnen-gedood-incident ( http://www.hln.be/hln/nl/1281/Israel-Palestina/article/detail/1112462/2010/06/01/Twee-Palestijnen-gedood-in-zuiden-van-Israel.dhtml ), enz.

Weten onze politici en journalisten nog wel wat een incident is? Dat is een verstoring in de dienstverlening. Als een treindeur niet dadelijk dicht gaat en de trein vertrekt met minuten vertraging. Dat is een incident!

Wat Israël heeft uitgespookt is een bloedbad, piraterij, haantjesgedrag van een schurkenstaat! Niets meer, niets minder.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: