woensdag, juni 09, 2010

Partner Imec bouwde op gestolen grond Palestijnen

[Reactie op het artikel “Imec en Intel bouwen samen supercomputer” in De Standaard van 09/06/2010 online]

Personeelsleden van liefst vijf universiteiten (Leuven, Gent, Brussel, Antwerpen en Hasselt) gaan in een nieuw onderzoekslaboratorium op de Leuvense Imec-campus samenwerken met mensen van Intel. Het ExaScience Lab zit vervat in het Vlaanderen in Actie-plan van de Vlaamse regering.

Dit technologiebedrijf, dat computerprocessors en andere hardware componenten vervaardigt, verschaft werk aan duizenden Israëlis. Vanuit Israël voert deze Amerikaanse multinational voor ruim één miljard dollar per jaar uit. De firma is één van de oudste aanhangers van de Israëlische staat. Allesbehalve het schoolvoorbeeld van een staat met gelijke rechten voor al zijn inwoners. Het eerste ontwikkelingscentrum buiten de V.S. kwam er in 1974 in Haifa. Al-Awda (de Palestijnse Coalitie voor het Recht op Terugkeer) eist actie tegen Intel voor de bouw van een faciliteit (FAB 18) op het land van het vroegere dorp Iraq al-Manshiyya, dat etnisch werd gezuiverd in 1949.

Voor de investering van zo’n vier miljard dollar (2.000 jobs) in ‘Kyriat Gat’ had de chipmaker geen ethische bezwaren. De Israëlische Alexandroni Brigade verdreef met Operatie Yo’av alle inwoners van Iraq al-Manshiyya. Op dit door Israël gestolen en geannexeerde Palestijnse land bouwde Intel Corporation één van haar grootste faciliteiten. Van het Palestijnse dorp schoten na inval door zionistische milities alleen enkele straten en cactussen over. Ondermeer een basisschool voor 201 leerlingen en twee moskeeën, waarvan één van de mooiste dorpsmoskeeën in die tijd (met verschillende vertrekken, een portaal en binnenplaats) verdwenen voorgoed.

Het dorp beschikte over drie waterputten en een religieus schrijn voor Shaykh Ahmad al-´Urayni. De 2.220 inwoners (2.010 Arabieren en 210 joden volgens het Britse Mandaad in 1945) werkten voornamelijk in de landbouw: graan, druiven, olijf- en amandelbomen. Geiten en schapen leverden het materiaal (haar en garen) voor het weven van dekens. Dorpsbewoners verfden de dekens in het buurdorp al-Faluja waar men ook voor medische- en andere voorzieningen terecht kon.

Palestijnse vluchtelingen uit dit en honderden andere dorpen kregen van Israël nooit het recht om terug te keren naar hun leefomgeving of compensatie voor de geleden schade, een recht volgens VN-resolutie 194 dat Israël al zes decennia ontkent.

Het Israëlische “Margolin Vredesbos” ligt nu op de plaats waar Israël Palestijnse landbouwers verdreef. Israëlische kolonisten bewerken er nu het gestolen land van de Palestijnen.

Intel en Imec maken nu grote show met een computerprogramma rond zonuitbarstingen.

De Vlaamse regering zou beter eisen dat Intel zijn vestiging verhuisd en de grond van Iraq al-Manshiyya niet benut als een economische kolonist tegen alle internationale wetten in. Blijkbaar is het bouwen van een supercomputer makkelijker dan mensenrechten te respecteren en gestolen grond terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaars.

Mario Bergen, Leuven

* Linken:

http://www.palestineremembered.com/Gaza/Iraq-al-Manshiyya

http://bdsmovement.net

Andere media over dit nieuwsfeit:

Imec en Intel bouwen supercomputer - http://www.zdnet.be/news/117148/imec-en-intel-bouwen-supercomputer

Imec bouwt supercomputer - http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=VI2R9MJ1

Imec bouwt supercomputer - http://www.robnet.be/article.php?Leuven/2010/6/8/9

Imec werkt mee aan nieuwe supercomputer van Intel - http://www.express.be/sectors/nl/ict/imec-werkt-mee-aan-nieuwe-supercomputer-van-intel/127586.htm

Geen opmerkingen: