donderdag, juni 03, 2010

Schuldig verzuim

[Lezersbrief aan De Standaard]

Dat alle media-aandacht op het hoofd van de Israëlische staat terecht komt, heeft het alleen aan zichzelf te danken. Staten horen democratisch te zijn en gelijke rechten te geven aan alle onderdanen. Israël verklaart dan nog bij elke gelegenheid “democratisch” te zijn en nestelt zich in internationale organen zoals de NAVO, EU en OESO. Israël, dat constant kritiek heeft op andere landen die volgens hen “niet democratisch” zouden zijn, heeft sinds zijn oprichting nooit enige persvrijheid, democratie of gelijke rechten voor zijn inwoners gekend.

Eerst bij hoog en laag beweren “democratisch” te zijn, maar een netwerk van apartheidsmuren, checkpoints en bantoestans creëren. Het nieuwste snufje is een optisch oog over de hele grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever dat elke beweging van Palestijnen daar minutieus controleert. En dan op enkele uren tijd minstens negen vredesactivisten en vijf bewoners van de Gazastrook doodschieten. De piraten van de Middellandse Zee horen niet thuis in de vereniging van democratische landen. Na 62 jaar moet duidelijk zijn dat de Israëlische staat een schurkenstaat is waar enkel joodse inwoners rechten hebben. Moest Iran dezelfde piraterij bedrijven tegen een internationaal hulpkonvooi dan zou een campagne van vernietigende bombardementen reeds gaande zijn boven Teheran en Isfahan. De Israëlische agressie in internationale wateren was een terreurdaad tegen de internationale gemeenschap, tegen de VN en de NAVO. Israëlische piraten zijn de laatste die een onafhankelijk onderzoek moeten instellen naar deze gebeurtenissen.

Er is een globaal schuldig verzuim van de internationale gemeenschap die de blokkade van de Gazastrook steeds heeft gesteund. Men heeft nog niets geleerd van de honderdduizenden slachtoffers door de internationale blokkade tegen Irak destijds. Ditmaal werden anderhalf miljoen Palestijnen getroffen. 374 Palestijnen stierven door de blokkade van de Gazastrook en het ontkennen van medische verzorging door Israël. 1.400 Palestijnen stierven tijdens de recente Gaza-oorlog. 75 % van de infrastructuur, scholen en gebouwen, toen getroffen, ligt nog steeds in puin. Acht op tien Palestijnen in de Gazastrook zijn afhankelijk van internatonale voedselbedeling.

Onze Europese president reageerde bijzonder mak en sprak veel hardere taal over mensenrechten en persvrijheid in Rusland. De woorden van Herman Van Rompuy waaien weg met de eerste zeebries.

Politici die tijdens debatten beweren dat ze zich scharen achter het Palestijnse volk en zij die de blokkade tegen de Gazastrook een schande vinden tussen pot en pint, maar NOOIT ijveren voor sancties tegen de Israëlische staat, zijn even schuldig als diegenen die openlijk Israël verdedigen.

De Palestijnen hebben hem buik meer dan vol van die loze beloftes. Zij hebben geen woorden, maar daden nodig van onze beleidsdragers. Niet vandaag, maar reeds gisteren.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: