vrijdag, september 21, 2007

België moet wapenembargo naar Israël toepassen

[lezersbrief aan De Morgen over Gaza]

In de oorlog in Libanon vorig jaar, en in de bezette gebieden elke dag, toont Israël aan dat het geen greintje respect heeft voor de Mensenrechten of voor Internationale verdragen. Voor wie nog niet overtuigd was, illustreert Israël vandaag opnieuw zijn gewetenloze politiek die resulteert in een doelbewuste humanitaire ramp: de uithongering van 1,4 miljoen weerloze burgers.

België en Europa moeten onverwijld krachtdadig reageren. Volgens de 4° Geneefse Conventie moet Israël zelf de veiligheid, de gezondheid, de opvoeding, vrije verkeer e.d. van de burgers in bezet gebied garanderen. Het feit dat Israël zich niet alleen van zijn plicht onttrekt, maar zelf de veiligheid, gezondheid e.d. ondermijnt van de vluchtelingen in de Gaza strook, maakt dat deze staat zichzelf buiten de internationale gemeenschap plaatst.

België moet onmiddellijk een wapenembargo naar Israël strikt toepassen (zoals naar alle conflictgebieden). Alle samenwerkingsakkoorden moeten worden bevroren. Europa moet onmiddellijk alle handelsakkoorden met Israël opzeggen.

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: