vrijdag, september 21, 2007

Gaza's grenzen moeten open!

[Lezersbrief aan Knack]

Israël beschouwt de Gazastrook als een vijandige entiteit en wil het zonder water, brandstof en elektriciteit zetten. Het is een schande dat de V.S. dergelijke maatregelen steunt. Dit is immers een ernstige schending van de internationale wetgeving.

Gaza en de Westelijke Jordaanoever zijn geen "entiteit," maar door Israël bezet gebied. Onder geen enkel beding kan Israël deze gebieden aanzien als "vijandige entiteit", maar moet het de Vierde Conventie van Genève inzake rechten van burgers in een bezet gebied strikt naleven. Dit houdt onder meer in recht op scholing, onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, enz. De acties van Israël kaderen in een gemeenschappelijk stafkamp voor 1,5 miljoen Palestijnen en ter voorbereiding van een nakende militaire tussenkomt.

Donderdag werden drie Palestijnse jongeren gedood in de strook van Gaza. Een Palestijnse jongen van 16 jaar werd uiteengereten door een Israëlische bulldozer die in een groep kinderen reed. Twee Palestijnse jongens van 22 jaar werden gedood door Israëlische bombardementen. 100.000 Gazanen die dit de voorbije drie maanden vroegen, kunnen de Gazastrook niet in of uit. Ze kunnen niet naar het thuisland waar ze wonen of naar de universiteit op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat oppositieleider Netanyahu door premier Olmert persoonlijk op de hoogte werd gebracht alvorens het uitvoeren van een Israëlische militaire actie tegen Syrië op 6 september, laat uitschijnen dat het schenden van het luchtruim van Syrië erg belangrijk was voor de Israëli's. Wellicht betrof het hier een voorbereiding van een grootschalige militaire operatie tegen Syrië en/of Iran.

Indien Israël werkelijk over gaat tot de volledige blokkering van de Gazastrook riskeren duizenden kanker- en nierpatienten het leven, verklaarde Dr Muawiya Hassanin van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. De Gucht en Europa die zwijgen en de V.S. die deze daad van Israël goedkeuren, zijn medeverantwoordelijk voor het komende bloedbad in de Gazastrook.

11.000 Palestijnse gevangenen in Israël hebben tekort aan medicatie en aangepaste gezondheidszorg. 32 gevangenen van de bajes in Ramla verblijven daardoor in het ziekenhuis. Vele Palestijnse gevangenen hebben hartproblemen, bloedarmoede, kanker, hoge bloeddruk, nierproblemen, infecties, amputaties, hersenletsels, psychische problemen of schotwonden, maar ze worden aan hun lot overgelaten.Vorig jaar bevielen 25 vrouwen aan checkpoints in Nablus omdat Israël hen niet doorliet naar het ziekenhuis. Elke week komen vier tot vijf Palestijnen met schotwonden op spoedgevallen in Rafidia, het grootste ziekenhuis van Nablus. Dit is het resultaat van problemen aan controleposten, die een onmenselijke pestmaatregel zijn om het Palestijnse volk te kwellen. Dagelijks volgen 30 Palestijnen fysiotherapie in het Rafidia-ziekenhuis na opgelopen verwondingen door de bezetting.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: