vrijdag, september 07, 2007

Tien Palestijnen gedood in Gaza

Bericht aan VRT Radionieuws en Tv-Journaal

Op een vrijdag als iedereen uitkijkt naar het weekeinde, moeten we vaststellen dat Israël zich weer van zijn slechtste kant heeft getoond. Bulldozers, tanks en Israëlische soldaten drongen donderdag opnieuw de zuidelijke Gazastrook binnen. Er vielen tien doden. Dit is het hoogste aantal slachtoffers aan Palestijnse zijde door Israëlisch geweld sinds 27 juni, toen er twaalf doden vielen. Premier Olmert verklaard "We zullen elke dag tegen terroristen optreden." Het gaat dan tegen Palestijnse activisten die willen dat Israël al zijn nederzettingen ontruimd en de bezette Palestijnse gebieden verlaat. Omdat een dakpan werd stukgeschoten maandag van een gebouwtje van een school denkt Israël na over de mogelijkheid om water, elektriciteit en brandstofleveringen aan Gaza af te sluiten.

Minister van Defensie, Ehud Barak, zei tijdens een vergadering met de top van defensie dat "er overeenstemming is op het einde voor een grootschalige operatie in de Gazastrook," aldus deelnemers aan de geheime ontmoeting. Dat is gewoon een kwestie van tijd. Israëlische deskundigen wezen Barak erop dat behalve een totale gebiedsovername van Gaza er geen militaire oplossing bestaat. De Palestijnen weten meteen waar ze aan toe zijn.

Israëli's zeuren dat ze niet veilig naar school kunnen. Maar wat moeten de Gazanen zeggen die elke dag een tienvoud van projectielen van het Israëlische leger op hun hoofd krijgen? Wat moeten die twee schoolkinderen zeggen die donderdag in Jenin werden beschoten door het Israëlische leger? Eén van hen kreeg een kogel in het hoofd. Wat moeten de vijftig Palestijnse arbeiders zeggen die werden gevangen genomen, omdat Israël hen geen werkvergunning wil geven. Ze werden verrot geslagen omdat ze brood op de plank wilden voor hun gezin en hen wacht nu een hard gevangenisregime.

De voorbije maand werden 52 Palestijnse burgers gedood, waaronder 12 kinderen. 102 burgers raakten gewond en 220 werden aangehouden. Negen huizen werden volledig vernield en negentien liepen grote schade op aldus een rapport van de PLO. De Israëli's geven 10.000 bomen aan de Grieken om het Oude Olympia landschap te herstellen, maar zwijgen over de tienduizenden bomen vernield in bezet Palestijns gebied.

Alle zeshonderd kledingsfabrieken van Gaza zijn intussen gesloten en 90 % van de bouwnijverheid is eveneens dicht door de onmogelijkheid om grondstoffen in te voeren. Als de toestand ongewijzigd blijft is het slechts een kwestie van weken voor de Gazanen voor 100 % afhankelijk zijn van buitenlandse hulp. Het is goed hierover ook te berichten... net voor het weekeinde en op andere ogenblikken.

Mario Bergen, Leuven

1 opmerking:

alain zei

Palestijnen werden niet gedood, ze werden vermoord.