zaterdag, september 22, 2007

Reactie: Israël pakt 150 Palestijnen op

[Lezersbrief aan Het Laatste Nieuws en reactie op het artikel "Palestijnse zelfmoordaanslag voorkomen in Israël" in Het Laatste Nieuws online van 22/09/2007]

Bij het artikel rond de voorkomen zelfmoordaanslag ontbreekt wat voorafging in Nablus en de door Israël bezette Palestijnse gebieden. Dit maakt duidelijk tot welke wanhoop de Palestijnse bevolking wordt gedreven.Tijdens de Heilige Maand Ramadan zou je verwachten van een land dat zich democratisch noemt, dat het respect toont voor zijn onderdanen in bezet gebied. Maar zelfs dan worden de Palestijnen door Israël niet met rust gelaten. Israël viel vrijdag Al Fare'a nabij Jenin binnen, omsingelde de moskee en gooide er traangas binnen. Diverse biddende Palestijnen raakten daardoor gewond. Duizenden andere Palestijnen werd verboden te gaan bidden in de Al Aqsa Moskee door de volledige afgrendeling van de Palestijnse gebieden. Ook kon het vrijdagse gebed in de Ibrahimi moskee in Hebron niet doorgaan de eerste en zevende dag van de ramadan.

Op datzelfde ogenblik raakten vier Palestijnse jongeren gewond door een achterblijvend explosief van Israël tijdens een inval in Beit Lahiya, in Gaza. In Nablus vielen drie doden en werden 49 Palestijnen opgepakt, waaronder een commandant van Hamas. Bij een nog steeds doorgaand offensief van Israël in de Gazastrook werden zaterdag minstens 45 Palestijnen opgepakt. In Rafah werden eveneens huizen vernield. De voorbije week werden meer dan 150 Palestijnen aangehouden, meestal zonder enige vorm van aanklacht. Als Israël morgen honderd van de ruim 11.000 Palestijnen vrijlaat stelt dit niets voor. Een op vijf Palestijnen (800.000) verbleef reeds in een Israëlische gevangenis, 175 van hen stierven in hun cel sinds 1967. 150 Palestijnen werden gedood bij aanhouding. 200 huizen van gevangenen werden vernield. Minstens 80 % van de gevangenen werden ernstig gemarteld volgens de Palestinian Prisoners Society. Is het dan verbazingwekkend dat Palestijnen gebruikmaken van het VN-recht op gewapend verzet tegen Israël als bezetter? Nee toch.

De Verenigde Naties telden 572 checkpoints, of 40 meer dan twee maand geleden en komende van 376 controleposten in augustus 2005. Dit ondanks de beloften van Israël aan de Palestijnse president Abbas en Eerste minister Fayyad. De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, stelt nu voor om 24 onbemande wegversperringen op te doeken en dat er later mogelijk enkele bemande controleposten kunnen verdwijnen als "de Palestijnse Autoriteit het terrorisme heeft verslagen". De Gazastrook beschouwen als een "vijandige entiteit" i.p.v. bezet gebied, komt de vredesconferentie in november niet ten goede.

De voorbije drie maanden werden 121 Palestijnen gedood door Israël (29 op de Westelijke Jordaanoever en 92 in de Gazastrook), waaronder zeven kinderen. In dezelfde periode raakten ook 385 Palestijnen gewond, waaronder 59 kinderen. Volgens Dr. Barghouti werden 970 kinderen gedood sinds het begin van de intifada in september 2000.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: