donderdag, september 13, 2007

Quassamraket verwondt 69 israëlische rekrute

[Reactie op "Palestijnse raket verwondt tientallen Israëlische soldaten" - De Morgen 12/09/07]

Dat er discrepantie bestaat in de berichtgeving indien het Palestijnse of Israëlische slachtoffers betreft, wisten we al. We hebben hiervan het zoveelste voorbeeld. De aandacht besteedt aan de 56 dode Palestijnen, waaronder 5 kinderen in Augustus, zonder het aantal gewonden, staat in geen verhouding met deze 69 gewonden. De beelden eveneens. Israël levert van zelfsprekend de foto. Stelt men zich niet de vraag, hoe het komt dat een uiterst modern leger, met nauwkeurige, snelle foto's en doelgericht geschut, blijkbaar niet in staat is om de primitieve raketinstallties ogenblikkelijk te lokaliseren via sateliet of drones en te venietigen?

Of zou men er toch belang bij hebben om deze conflictsituatie te laten aanslepen om een Israëlisch ingijpen steeds te lunnen verantwoorden?Vanzelfsprekend werden bij het vermoorden van de laatste drie Palestijnse kinderen, meer dan één uitleg gegeven: 1) de kinderen speelden krijgertje in de nabijheid van een raketlanceerinstallatie. 2) volgens Israël worden ook kinderen gebruikt om schietmateriaal aan te brengen bij het lanceren. In beide gevallen kende men dus blijkbaar wel de localisatie van de lanceerinstallatie. De bewegingen rond de installatie waren verdacht, men zag dat het kinderen waren, maar toen was het al 'te laat om het schieten nog tegen te houden'. Je moet het maar uitleggen. Alhoewel men dus wel de lokalisatie kende, waren er geen berichten dat de installatie zelf onder vuur werd genomen. En de extremisten hebben 'geen positieve agenda, enkel nihilisme'. Haaretz schreef enkele dagen geleden dat de Quassamraketen steeds een antwoord waren op Israëlische agressie.

En heeft Israël ergens in het hele gebied een positieve agenda? Het vredesproces? Welk? Wanneer? Waar? Stoppen me de Muur? Checkpoints verwijderen? Gevangen vrijlaten (zonder er onmiddellijk opnieuw evenveel aan te houden? Stoppen me de voortdurende landconfiscatie? ... Of alleen maar de Public Relations stunt? Zelfs Abbas die plots zeer vriendelijke contacten met Olmert onderhoudt, betwijfelt dat er iets concreet uit de bus zal komen bij de komende belangrijke gesprekken en Omert heeft het alleen slechts over 'het opstellen van een agenda waarover zou kunnen gepraat worden'. Hoe lang geleden hebben hebben we dit nog gehoord?M aar de Palestijnen verknallen toch maar weer hun eigen zaak.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: