zaterdag, februari 24, 2007

Ambassadrice van een bezettingsmacht

[Lezersbrief aan Reformatorisch Dagblad over het artikel "Een ambassadrice van Israël" van het Reformatorisch Dagblad (23/02/2007)

In het artikel schetst u een duidelijk beeld over hoe een verderfelijke zionistische ideologie zorgt voor hersenspoeling van jonge Israëli's. Nergens wordt er met een woord gerept over het feit dat Israël ontstaan is door het historische Palestina te bezetten en etnische zuiveringen uit te voeren op het Palestijnse volk.Volgens het verdelingsplan van 1947 moet er een internationaal statuut komen voor Jeruzalem. VN-Veiligheidsresolutie 252 uit 1968 maakt duidelijk dat de uitbreiding van Jeruzalem - dat straks 1/3e van de bezette Westelijke Jordaanoever inpalmt - niet kan. Resolutie 478 uit 1980 benadrukt opnieuw dat Jeruzalem niet de hoofdstad is van Israël.

Waarom zwijgt Danja Keesing over de agressiedaden van Israël tegen Palestijnen en Libanezen? De afgelopen dagen waren er drie incidenten met buurland Libanon. Vorige week wisselden Israëlische en Libanese soldaten vuurschoten uit nabij Maroun al-Ras, toen Israëlische soldaten op Libanees grondgebied op zoek waren naar ontstekingsmechanismen. Donderdag gebruikte het Libanese Leger afweergeschut toen Israëlische vliegtuigen opnieuw Zuid-Libanon overvlogen op lage hoogte. En nabij de Fatima Poort in de regio Kfar Kila stonden Israëlische soldaten vrijdag met getrokken wapens gericht naar Libanese militairen. Spaanse UNFIL-troepen blokkeren sindsdien de Poort. Israël schendt dagelijks het luchtruim en grondgebied van Libanon en houdt zich niet aan resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem maakte dan weer melding van de aanhouding van Palestijnse vissers voor de kust van Gaza. Soldaten op Israëlische patrouilleboten hielden vorige maand drie vissersboten tegen en dwongen de leidinggevenden van de boten zich uit te kleden en in het ijskoude water naar de patrouilleboten te zwemmen. Daar werden ze geblinddoekt en gekneveld. Nadien moesten ook de andere Palestijnse vissers in hun ondergoed naar de marineboten zwemmen en ondergingen hetzelfde lot. Op de Israëlische boot en nadien in de haven van Ashdod werden de Palestijnse vissers ondervraagd. Pas twaalf uur na het begin van hun lijdenstocht werden de Palestijnen terug in volle zee gegooid en konden in het koude water opnieuw naar hun boten zwemmen. Ook diverse andere Palestijnse vissers maakten melding dat ze kilometers ver tegen de zee moesten invaren van de Israëlische marinepolitie. Vissers die nabij de kust vaarden kwamen zo in open zee terecht. Nadien hadden ook zij de keuze tussen in het koude water zwemmen naar de patrouilleboten of een kogel door hun hoofd en stonden hen lange ondervragingen te wachten.Voor de Palestijnen leiden alle wegen niet naar Rome, maar van checkpoint naar checkpoint naar steeds nieuwe vormen van bezetting, onderdrukking en apartheid.

Vannacht stierf de vijfjarige Ebtisam Al Tardh aan de gevolgen van een terreurdaad van het Israëlische leger dat - naar gewoonte - 's nachts de ouderlijke woning van het meisje binnenviel in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Directeur Amjad Ajjar van het ziekenhuis in Hebron zei het als volgt: "Het gedrag van beroepsmilitairen is dat van piraten. Zij overtreden de internationale wetgeving, de rechten van de mens en godsdienstige waarden. Deze vijandige verrichtingen verpletteren mensen, in het bijzonder kinderen."

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: