woensdag, februari 21, 2007

Waarom moeten we Israël geloven?

[Lezersbrief aan De Standaard]

Waarom moeten we Israël geloven? Op 24 december 2006 zei de Israëlische Eerste minister Olmert dat Israël Palestijnse gevangen kan vrijlaten ondanks het feit dat militanten in Gaza nog een Israëlische soldaat krijgsgevangen houden. Dit waren loze beloftes. 463 Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever werden de eerste 50 dagen van 2007 bijkomend aangehouden.

Israëlische webcamera's moeten bewijzen dat de Israëli's op de Tempelberg gewoon een brug herstellen aan de Mughrabi poort. Deze "open politiek" staat haaks op het feit dat men de islamitische Wakf, die instaat voor het beheer van de Tempelberg, drie jaar verzweeg dat men een gebedsruimte vond die deel uitmaakte van een madrassa (religieuze moslimschool). Deze vondst was aanleiding tot de "herstellingswerken". Het achterhouden van deze informatie bewijst dan men de Instantie voor Antiquiteiten niet kan vertrouwen. Men wil alleen resten vinden van joodse tempels. Terwijl bouwt men twee synagoges en nieuwe nederzettingen nabij de al-Aqsa.

Hoewel Israël al in de jaren 1990 beloofde om de kolonisatie te bevriezen, is ze tijdens een decennium "vredesproces" verdubbeld. Israël bouwt ruim 3.000 huizen in joodse nederzettingen, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Tel Aviv gaat gewoon door met deze onwettige praktijk. Jaarlijks komen er 10.000 nederzetters bij op de Westbank.In 2006 werden offertes bekend gemaakt voor 952 huisvestingseenheden. Speciale veiligheidszones worden momenteel gebouwd rond de nederzettingen Susiya en Ro'i. In de zone E1 - tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma'ale Adumim - wordt een politiekantoor gebouwd. Nadien komen op deze plaats nog duizenden woningen. 2.000 nederzetters leven in 102 buitenposten. 90 caravans werden al bijgevoegd in 2007 en in 30 buitenposten neemt permanente bouw aanvang. Het bezettingsleger vroeg aan 11 families in Ethan al-Zahiriya, dorpen nabij Hebron, om hun eigendom te verlaten. 44 donums aan akkers werden in bezit genomen in de dorpen Brouqin en Kufor al-Dik nabij Nablus. Eerder moesten families in Rafah, Beit Hanoun en Beit Lahia hun huizen al verlaten. 73 huizen van Palestijnse activisten werden de voorbije zes maanden vernield.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: