woensdag, februari 07, 2007

Palestijnen verboden!

[Lezersbrief aan De Morgen]

Amira Hass is de enige joodse verslaggeefster en onderzoeksjournaliste in Israël die tussen de Palestijnen leeft en werkt. Vanuit haar flat in Ramallah, de officieuze hoofdstad van de Palestijnse Autonome Gebieden, schrijft ze berichten voor de liberaal Israëlitische krant Ha'aretz. Een week geleden schreef ze over de verboden waarmee Palestijnen onder bezetting mee te maken hebben:
Ø Palestijnen van de Gazastrook wordt verboden om te verblijven op de Westelijke Jordaanoever.
Ø Palestijnen is verboden om Oost-Jeruzalem te betreden.
Ø Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever is verboden om de Gazastrook binnen te komen via de Erez-doorgang.
Ø Palestijnen is verboden om de Jordaanvallei te betreden.
Ø Palestijnen is verboden om dorpen, akkers, steden en omgeving van de "naadlijn" tussen het afscheidingshek en de Groene Lijn (zo'n 10 % van de Westbank) te betreden.
Ø Palestijnen die geen inwoners zijn van de dorpen Beit Furik en Beit Dajan in Nablus en Ramadin, ten zuiden van Hebron, worden daar niet toegelaten.
Ø Palestijnen is verboden om de nederzettingengebieden (zelfs indien hun akkers in deze nederzettingen zich bevinden) te betreden.
Ø Palestijnen is verboden Nablus te betreden in een voertuig.
Ø Palestijnse inwoners van Jeruzalem is verboden om Zone A (Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever) te betreden.
Ø Inwoners van Gaza is verboden om de Westbank te betreden via de Allenby overgang.
Ø Palestijnen is verboden om te reizen via de Ben Gurion Luchthaven.
Ø Kinderen onder de 16 jaar is verboden om Nablus te verlaten zonder een origineel geboortecertificaat en in het gezelschap van de ouders.
Ø Palestijnen met toelating om Israël binnen te mogen, wordt verboden om gebruik te maken van de doorgang die gebruikt wordt door Israëli's en toeristen.
Ø Inwoners van Gaza is verboden om zich te vestigen op de Westelijke Jordaanoever.
Ø Inwoners van de Westelijke Jordaanoever is verboden zich te vestigen in de Jordaanvallei, grensgemeenschappen van de dorpen Beit Furik en Beit Dajan.
Ø Palestijnen is verboden om koopwaar of cargo te vervoeren via interne controleposten van de Westelijke Jordaanoever.

Een bezettingsmacht die zulke racistische en Apartheidsdenkende maatregelen in stand houdt, hoort niet thuis in Europa en kan moeilijk aanzien worden als bevoorrechte handelspartner, zoals nu het geval.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: