zondag, februari 04, 2007

Geluidsbommen blijven Gaza opschrikken

[Lezersbrief aan Knack]

Op 20 januari 2007 stierf de 10-jarige Abir Aramin toen het Israëlische leger gas- en geluidsbommen rondgooiden bij hun inval in de stad Anata. Het 10-jarig Palestijnse meisje was gewoon op weg van school naar huis met haar boekentasje.

Het Israëlisch leger blijft geluidbommen gebruiken, zoals op 2 februari jl. tegen betogers in Bil'in die demonstreerden tegen de Apartheidsmuur. Ook een nieuw type traangasgranaat die afgaat in de lucht en een hele zone bezoedelt, werd toen gebruikt. De psychologische campagnes van Israëlische gevechtsvliegtuigen die de Gazastrook terroriseren zijn bijna dagelijkse realiteit. Deze geluidsbommen treffen honderderdduizenden mensen tegelijk die leven onder bezetting.

De ergste aanval gebeurde op 18 december 2005 toen vier zieke Palestijnen stierven aan de gevolgen van Israëlische geluidsbombardementen. Dit verklaarde Dr. Mauia Hassanin, de Algemene Directeur van Ontvangst en Noodsituaties van het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Palestijnen die leden aan ziektes zoals bloeddruk, diabetes en hartproblemen stierven opeens na de oorverdovende doortocht van Israëlische vliegtuigen. 77 mensen werden opgenomen in ziekenhuizen, in het bijzonder kinderen en oudere vrouwen die zich naar het ziekenhuis spoeden na misselijkheid en verwarring. Ze kregen medische zorgen in een centrum met specialisten voor de behandeling van het zenuwstelsel. Enkele ernstige gevallen hadden te maken met bloedingen van de hersenen en vijf zwangere vrouwen verloren hun babies.

De nieuwe Israëlische tactiek heeft als doel het aantal miskramen te verhogen en de Palestijnen te traumatiseren. De verplaatsing van nederzetters van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever maakte het voor Israël makkelijk om 1,5 miljoen Palestijnen te stresseren door laag overvliegende straaljagers. Het zorgt voor paniek, angst en onzekerheid die vooral de 800.000 kinderen van Gaza zwaar treft. Ook nabijwonende Israëli's hebben al herhaaldelijk over de 'sound bombs' geklaagd. De VN riep reeds in november 2005 op om deze tactieken te beëindigen. Israël bleef hiervoor potdoof, alsof ze zelf het slachtoffer waren van deze oorverdovende vliegtuigmanoeuvres. De geluidsbombardementen zorgen voor geluidsgolven die duizenden ramen al aan diggelen sloegen en muren beschadigden. Palestijnen ervaren het als een aardbeving of enorme ontploffing. Een muur van luchtverplaatsing doet pijn aan de oren en kan zorgen voor neusbloedingen en hartproblemen. Meestal gebeuren de bombardementen 's nachts en dan om het uur. Het aantal Palestijnen met chronische hyperventillatie met de gepaardgaande extreme vermoeidheid en slapeloosheid neemt onrustbarend toe. Een meerderheid van de patiënten is jonger dan 16 jaar en komt bij UNRWA met klachten als angstaanvallen, bedwateren, spier-spasmen, tijdelijke doofheid en ademhalingsmoeilijkheden.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: