vrijdag, februari 02, 2007

Amerikaans geld voor chaos in het Midden-Oosten

[Lezersbrief aan BNR Nieuwsradio]

Het is een schande dat de V.S. 86,40 miljoen dollar ter beschikking stelt van de veiligheidsdiensten van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Men creëert zo geen onafhankelijke leefbare Palestijnse staat, maar een Abbas-staat waar de Securitate, de veiligheidstroepen van Abbas, het voor het zeggen hebben.

Vorig jaar kreeg dit presidentiële elitekorps (Force-17) ook al 20 miljoen dollar van Washington. Militaire opleidingen werden verstrekt aan Force-17 en via Egypte en Jordanië leverde Israël talrijke vrachtwagens met geweren en munitie. Dit gebeurde onder het mom van het openen van de grenspost van Karni. In praktijk is de Karni grensovergang echter volledig gesloten sinds 15 augustus 2006.

Voor een geavanceerde scantechnologie die de Israëlische bezetter toelaat nauwgezet te controleren en beslissen wie de grens mag passeren, is er ook Amerikaans geld. Het is duidelijk dat de Amerikanen een wig proberen te drijven tussen de Palestijnse partijen door het presidentsschap te versterken als instelling om Hamas het hoofd te bieden.

Eenzelfde fenomeen doet zich voor in Libanon, waar de regering-Siniora openlijk financiële en militaire steun krijgt uit Washington, terwijl men eist dat de verzetsbeweging Hezbollah zich ontwapend. Gaza is een humanitaire puinhoop, en niet alleen omwille van gesloten grenzen voor handel. Vanwege de beperkte toegang tot de zee is de totale visvangst van de plaatselijke vissers in de periode mei-juni gedaald van 880 ton naar 291 ton. Sinds 25 juni hebben de Israëlische autoriteiten zelfs alle visactiviteiten tegengehouden en daalde de visvangst naar nul. Hierdoor was er eind juli geen vis beschikbaar op de plaatselijke markten. Ongeveer 35.000 huishoudens, die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de visvangst, worden extra zwaar getroffen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: