dinsdag, februari 13, 2007

Palestijnse achterdocht rond werken Tempelberg niet zonder grond

[Reactie aan Gazet van Antwerpen n.a.v. "spanningen rond de Tempelberg" van 13/02]

Met veel aandacht heb ik uw artikel in de gazet van vrijdag gelezen. De lichtzinnigheid waarmee U de situatie beschrijft frappeert mij. "Dat heeft alles te maken met emoties in de Islamitische wereld" schrijft U en "Islamitische beschuldigingen dat Israël erop uit is de Aksa-moskee te ondergraven om er later een derde tempel te bouwen, slaan nergens op" en nog "Maar in een stad die wordt beheerst door emoties spelen de feiten een ondergeschikte rol."
Als U echter de feiten op een rijtje zet, is er geen reden voor lichtzinnigheid. (1) Jeruzalem heeft volgens het verdelingsplan van 1947 en de resolutie 181 van de Algemene vergadering van de Verenigde Naties een internationaal statuut. In 1949 werd Israël tot de Verenigde Naties toegelaten, mits het resolutie 181 zou respecteren. (2) Sinds 1976 houdt Israël Oost-Jeruzalem bezet, de Veiligheidsraad gebood al in datzelfde jaar met resolutie 242 de terugtrekking, wat Israël straal negeerde. Meer zelfs, Israël begon aan een systematische verdrijving van de overgebleven Palestijnen, en annexatie en kolonisatie van de omliggende gebieden. Daarvoor werden ze in 1968 met de resolutie 252 veroordeeld. (3) Sindsdien worden voortdurend huizen van Palestijnen onteigend, omdat er discriminerende wetten bestaan, en omdat er "projecten" worden uitgewerkt, zoals De Tuin van David, waarbij "toevallig" tientallen Palestijnse huizen worden onteigend en vernield. (4) In 1980 annexeerde Israël oficieel Jeruzalem, en riep het uit tot zijn hoofdstad. De veiligheidsraad vernietigde dit besluit in resolutie 478. Israël heeft volgens de UN geen zeggenschap over Jeruzalem. (5) De Algemene Vergadering stemde in 1981 resolutie 36/15 die eist dat Israël onmiddellijk alle uitgravingen en transformaties van de historische, culturele en godsdienstige plaatsen van Jeruzalem ophoudt, die de Heilige Plaatsen van de al-Aqsa Moskee en de Koepel van de Rots in gevaar brengen. Jawel, in 1981 al !!!

De buitenland redactie van de Gazet van Antwerpen zou dat toch ook allemaal moeten weten. Israël doet totaal onwettige dingen waarvoor het al eerder veroordeeld werd, en lapt alle internationale rechtsregels aan zijn laars, en verkwanselt zijn eigen bestaansrecht. Het gaat dus helaas niet over emoties.

Filip Decoene, Antwerpen

Geen opmerkingen: