vrijdag, februari 02, 2007

Nieuw type traangasbom tegen Palestijnse betogers

[Lezersbrief aan Het Belang van Limburg n.a.v. "Israëlisch leger schiet twee Palestijnen neer" (02/02/2007)]

Waarom spreekt U over het "neerschieten" van twee Palestijnen? Het gaat toch duidelijk om doodschieten? Bij een betoging tegen de Apartheidsmuur in Bil'in vrijdag kwamen naast 100 Palestijnse dorpsbewoners, ook dertig Israëlische en internationale vredesactivisten mee betogen. Na het bereiken van de poort in de Muur en het uiten van demonstratieslogans, trachtte een groep betogers zich van de andere af te scheiden en de scheermesdraad - als eerste hindernis in de Muur - te ontmantelen. De Israëlische militairen hebben dit toen beantwoord met een nieuw type bom die traangas in de lucht verspreid. Deze damp- of stinkkogels doen "de vijand" door de verpesting van de lucht verdrijven. Een soldaat beveelde een Palestijn zijn handen uit te strekken alvorens een bom naar hem te gooien die zijn borstkas raakte alvorens te ontploffen. Vijf betogers liepen lichte verwondingen op door rubberkogels en slagen. Farhat Burnhat, 26, trachtte door de poort te gaan, maar werd door Israëlische soldaten geslagen en gevangen genomen.

Het Israëlische leger maakt veelvuldig gebruik van geluidsbommen en traangasgranaten. Een Britse journalist werd gewond door zo'n geluidsbom. Op 1 februari werd een Palestijnse burger gedood door een geheime Israëlische eenheid. Ze waren als burgers gekleed en verplaatsten zich in wagens met Palestijnse nummerplaten. Jaser Abu Zgaib werd gedood in het kamp Tulkarem in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij was lid van de Al Aqsa Brigades. Abu Zgaib werd in het hoofd geschoten en zijn lichaam werd door bezettingssoldaten meegenomen. Bij de operatie werden enkele Palestijnen meegenomen.Tijdens de inval met twintig militaire voertuigen verwondden de Israëlische bezettingstroepen zeven mensen, met inbegrip van Ahmed Hadib die bijstand wou verlenen aan een gewonde. Dokter Thabet van het ziekenhuis in Tulkarem moest een 10-jarige met een rubberkogel in het rechterbeen behandelen en een 16-jarige met een kogel in het dijbeen. Verscheidene mensen hadden te lijden aan gasinhalatie. Zij kregen ernstige bijwerkingen zoals hoesten, niezen en tranen. Aan de controlepost Qalandiya ten noorden van Jeruzalem openden soldaten opeens het vuur en een Palestijn werd gedood. Negen Palestijnse burgers werden donderdag opgepakt door het Israëlische leger in de bezette Westelijke Jordaanoever. Twee Palestijnen uit Nablus, op de bezette Westelijke Jordaanoever, werden gedood toen het Israëlische leger de stad binnenviel. Het gaat om Amer Kalbona, 21, en Wael Awad, 21. Lokale bronnen wisten te melden dat het Israëlische leger ziekenwagens belette om de twee gewonden te bereiken. Mensen laten doodbloeden is geen foutje, dat is een misdaad. In de oude stad van Nablus opende het leger het vuur op verschillende huizen. Twee bewoners werden gedood. Een huis werd volledig vernield.

Deze feiten gebeurden allen op 1 februari. Het zou goed zijn ook eens Palestijnse bronnen te raadplegen zoals Aljazeera, WAFA of Palestine News Network om hier ook over te berichten. De voorbije week gebeurden er 18 invallen in de bezette Westelijke Jordaanover. 84 Palestijnse burgers werden aangehouden, met inbegrip van zes kinderen en vier vrouwen. Nabij controleposten op de Westelijke Jordaanoever werden nogmaals zeven Palestijnen, waaronder twee kinderen aangehouden. Dit is het leven zoals het is in bezet Palestina.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: