donderdag, februari 22, 2007

Avi Mograbi in De Laatste Show

[lezersbrief aan HUMO open venster: Avi Mograbi in De Laatste Show]

Neen, het was niet om vrolijk van te worden, maar leerrijk, dat was het wel. Dat niet álle joden akkoord zijn met de Israëlische politiek, dat was goed nieuws. Maar hoe het er in de bezette gebieden aan toe gaat, de vernederingen, de pesterijen, dat was geen goed nieuws. En dat het niet zomaar een soldaatje was in een saddistische bui die kinderen uren in de zon doet wachten, neen, dat waren de orders. Dit beste kijkers, is de Israëlische politiek. Ik dacht: zo van die checkpoints, dat zijn toch grensposten, of niet ? Ik heb het eens opgezocht, en een onverdachte Israëlische bron* somt ze op:
- 29 checkpoints min of meer op de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever (tot 7 km van de groene lijn)
- 54 permanente checkpoints op de bezette Westelijke Jordaanoever
- 73 poorten in De Muur, waarvan 38 voor Palestijnen met speciale permit, er zijn immers 17 Palestijnse dorpen met samen 27520 inwoners ten westen van de muur
- 160 vliegende checkpoints
- 12 checkpoints in Hebron stad zelf plus nog een paar honderd wegblokkades, afsluitingen en grachten om het verkeer te belemmeren.

Het oog van de camera spreekt boekdelen: dit is een terreurregime, hier wordt een volk gewurgd. Wir haben es gewusst, maar we hebben er niets aan gedaan.

Filip Decoene, Antwerpen

* www.btselem.org

Geen opmerkingen: