zaterdag, februari 03, 2007

Hamas moet ontwapenen, terwijl Israël bewapent

[Lezersbrief aan Humo]

Het kwartet van de V.S., V.N., E.U. en Rusland riep de Palestijnen op tot steun en eenheid voor een regering die tegen het geweld ageert, Israël erkent en de vroegere afspraken aanvaard. De Israëlische staat wil pas met de Palestijnse regering van Hamas-premier Ismail Haniyeh rond de tafel zitten voor vredesgesprekken als deze ontwapend en Israël erkent. Op zich zit er misschien enige logica in, maar over welk Israël - zonder grenzen of grondwet - heeft men het dan? En erkent men dan ook de Palestijnen en hun recht op terugkeer naar het historische Palestina, dus ook binnen de grenzen van het huidige Israël waar ze werden verdreven?

Als Hamas moet ontwapenen, waarom werd dan niet verhinderd dat 30 ton explosieven en een voorraad anti-tankraketten deze beweging kon bereiken aldus Shin Bet? Een bezettingsstaat met vijf spionagesatellieten die Palestijnse nummerplaten kunnen lezen vanuit de ruimte, een ruim netwerk heeft van spionnen en collaborateurs en de controle heeft over de grenzen, de handel, de zee- en het luchtruim van de bezette gebieden, ziet deze wapenlevering niet, maar weet wel dat ze heeft plaatsgevonden.

Men liet dus oogluikend wapenleveringen aan Hamas toe en leverde zelf tientallen vrachtwagens met wapens en munitie voor 10.000 speciale agenten van het presidentiële garde. Tenslotte beschieten collaborateurs als "onbekende daders" aan de grensovergang in Rafah het konvooi van de Palestijnse premier Ismail Haniya. Eén lijfwacht komt hierbij om het leven. De zoon van de Palestijnse premier raakte gewond. De islamitische beweging Hamas beschuldigt Fatah en de presidentiële garde van Mahmoed Abbas van een moordpoging. De poppen gaan aan het dansen. Een bom ontploft voor het kantoor van Al-Arabiya. Scherpschutters schieten vanop daken. Daders opnieuw onbekend. Fatah en Hamas verdenken elkaar en al snel schept men de ideale atmosfeer om een burgeroorlog te ontketenen.

Het kwartet vraagt de ontwapening van Hamas, maar steunt wel de bewapening van president Abbas. De V.S. geven eerst 20 en nadien nogmaals 87 miljoen dollar aan de elitetroepen van president Abbas. Egypte, Jordanië en Turkije zorgen voor de opleiding en de 27 EU-landen leveren communicatie-apparatuur, voertuigen en logistieke middelen. En wat doet Israël? Het bewapent nog meer! Minister van Defensie, Amir Peretz koos deze week een korte-afstands-verdedigingssysteem van Rafael, de Instantie voor de Ontwikkeling van de Bewapening van Israël. Kasam- en Katyusha-raketten moeten via een kinetische kleine raketinterceptor onderschept worden. De toestellen moeten over twee jaar operationeel zijn en worden geplaatst aan de rand van de Gazastrook en langs de noordelijke grens van Israël. De ontwikkeling van het systeem "Iron Dome" wordt getaxeerd op 300 miljoen dollar.

Het voorbije jaar kreeg Rafael samen met Raytheon, dat afhangt van het Amerikaanse ministerie van Defensie, al een contract van het Israëlische ministerie van Defensie voor de ontwikkeling van "David's Sling", een defensiesysteem tegen half-lange-afstandsraketten. Israel Aircraft Industries en Boeiing produceren samen de Arrow, het systeem van anti-ballistische raketdefensie, het enige operationele systeem in de wereld. Onder de benaming "David's Sling" is er alsook het plan om kleine nucleaire landmijnen in te planten langs de Golanhoogtes. Deze moeten een Syrische invasie - na eventuele teruggave van een deel van de bezette Golan - belemmeren. Deze neutronenbommen worden ingezet zoals landmijnen en moeten opstormende tanks vernietigen. Israël gaf pas op 11 december 2006 toe dat het een kernmacht is. Eerste minister Olmert zei toen voor de Duitse omroep SAT 1: "Iran probeert kernwapens te bezitten, zoals Amerika, Frankrijk, Rusland en Israël."

In de afgelopen twintig jaar zijn de bommen met lage produktieneutronen in een fabriek in het westen van het land geperfectioneerd. Een neutronenartilleriegranaat is ook getest en de laserraketten met neutronenkernkoppen zijn klaar voor gebruik. Neutronenbommen verschillen van conventionele kernwapens in de grotere hoeveelheid straling die zij uitzenden en kleinere schade die zij veroorzaken aan gebouwen en infrastructuur. Matthew Campbell en Uzi Mahnaimi schreven hierover al in 2000 in The Sunday Times.

Tegen december 2009 zijn acht snelle patrouilleboten gemaakt door de Israëlische scheepsbouw en voorzien door MTU Detroit Diesel aandrijfmotoren ter waarde van 15,5 miljoen dollar operationeel. Het programma om oudere boten te vervangen kost 40 miljoen dollar. De boten worden ingezet om de kuststreek van Rafah tot Gaza te controleren. Israël heeft intussen onder toezicht van Brig. Gen. Amir Nir 100 Merkava-tanks uitgerust met een verdedigingskooi tegen raket-aangedreven granaten (RPGs) van de eigen firma Rafael. Het systeem heet Trophy en heeft een 360° bescherming voor tanks door een automatisch detectiesysteem voor RPGs. De Amerikanen dachten eraan Trophy aan te schaffen en te gebruiken voor hun eigen troepen in Irak, maar verkiezen uiteindelijk hun eigen makelei door Raytheon Co. Het Amerikaanse verdedigingsysteem tegen RPGs kost 70 miljoen dollar en zal pas in 2011 klaar zijn. Het is een onderdeel van het fameuze Future Combat System, een gezamenlijk netwerksyteem voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hieronder vallen projecten zoals bemande- en onbemande legervoertuigen en robotten voor het "slagveld van de toekomst" vanaf 2025 en nadien. Dit project is begroot op 161 miljard dollar en is het tweede duurste lopende programma na het project van de Joint Strike Fighter en onbemande oorlogsvliegtuigen (256 miljard dollar begroot).

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: