dinsdag, februari 13, 2007

Nederlandse Minister Bot maakt het weer te bot

[Lezersbrief aan Trouw n.a.v. "Bot: 'Palestijnen moeten Israël erkennen"]

Uittredend Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Bot raaskalt. De Palestijnse partijen Hamas en Fatah moeten Israël volledig erkennen, dus als een bezettingsmacht van 78 % van het historische Palestina. Daar staat geen enkele eis tegenover in de richting van Israël dat VN-resolutie na resolutie naast zich neerlegt en al decennia het Palestijnse volk bezet en kleineert.

In dat geval is het raadzamer aan te sluiten bij de Iraanse president Ahmadinejad. Nee, deze vroeg niet op 27 oktober 2005 om Israël van de kaart te vegen, maar wel om een einde te maken aan de Amerikaanse en Israëlische bezettingspolitiek en die te vervangen.

Ahmadinejad citeerde Iman Khomeini die zei "Dit regime dat Jeruzalem bezet moet worden verwijderd uit de bladzijden van de geschiedenis." De Iraanse president vond dat erg wijs. Het onderwerp van de Palestijnen is geen onderwerp waarover we een compromis kunnen toelaten. Is het mogelijk dat een (islamitisch) front een ander front (een land) toelaat in zijn eigen hart? Dit betekent een nederlaag voor de islamitische wereld.

Het was de krant The New York Times die "het verwijderen van een zionistisch regime dat Jeruzalem bezet" vertaalde als "de Iraanse president wil Israël van de landkaart vegen". Noch Ahmadinejad, noch Ayatollah Khomeini spraken over een "kaart." Ze wildeden alleen een machtswissel in Palestina zodat het Palestijnse volk niet langer bezet wordt.

Ahmadinejad zei "als het westen gelooft in zes miljoen joodse doden tijdens W.O.II, dan moet men hen een plaats geven in Europa." De Duitse tv-zender N24 vertaalde dit als "Ahmadinejad noemt de Holocaust een mythe als Europees voorwendsel om een joodse staat in de islamitische wereld te vestigen." Andere nieuwsbronnen namen deze wel erg vrije vertaling over.

Minister Bot zegt nu dat de Palestijnen Israël moeten herkennen. Welk Israël? Een Israël met grenzen tot de Tigris en de Litani? Een Israël waarin Arabische Palestijnen tweederangsburgers blijven in een joodse apartheidsstaat? Een Israël dat naar believen niet-joden uit zijn staat kan zetten? Ben Gurion was heel juist in zijn bewering "De waarheid is dat wij politiek gezien de agressors zijn en zij verdedigen zich alleen maar. Het land is van hen, omdat zij er wonen, terwijl wij er naartoe willen gaan om er te gaan wonen, en vanuit hun standpunt bekeken willen wij een stuk van hun land afnemen, terwijl wij er nog niet eens zijn."

Voor het einde van het Britse mandaad (15 mei 1948) en voor enige interventie van Arabische staten hadden joodse zionisten al gebruik gemaakt van hun militair en organisatorisch voordeel. Tiberias werd bezet op 19 april 1948, Haifa op 22 april, Jaffa op 28 april, de Arabische wijken van de Nieuwe Stad Jeruzalem op 30 april, Beisan op 8 mei, Safad op 10 mei en Acre op 14 mei. Dit in tegenstelling met de Palestijnse Arabieren die geen enkel deel van de voorziene gebieden voor joden volgens het verdelingsplan bezette. En dan keihard blijven beweren dat de Arabieren zijn begonnen met de oorlog en alleen hen beschuldigen van geweld en het niet respecteren van afspraken? Dat is wel erg Bot.

Mario Bergen

Geen opmerkingen: