vrijdag, januari 11, 2008

Bush lacht Palestijnen uit aan checkpoints

[Lezersbrief aan Humo]

Dat Bush reist naar de Palestijnse bezette gebieden met een konvooi van 45 wagens zonder te worden tegengehouden of gecontroleerd is een schande. Dat hij er dan nog grapjes over maakt, is op geen enkele manier te verdedigen. Dit moet zelfs bij de meest optimistische Palestijnen als een zweepslag in het gezicht aankomen. In Ramallah en elders in de door Israël bezette gebieden kent men de dagelijkse vernederingen aan checkpoints. Verhalen van geliefden verliezen zoals de kankerpatiënt die zijn auto moest verlaten en verder lopen en stierf.

Bush zegt bovendien dat de tweestatenoplossing alle VN-resoluties wegvaagt tot een blanco bladzijde. Internationale rechtsgang gaat in de papierversnipperaar en de realiteit in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever is ver weg van waarover Bush het had in zijn misplaatste grap.

Checkpoints scheiden Palestijnse steden van elkaar, duizenden Palestijnen moeten 's ochtends vroeg opstaan om families te bezoeken, naar het ziekenhuis of werk te gaan. Hun paspoorten worden nagekeken, bagage onderzocht, soms worden ze ontkleed en hun voertuigen worden binnenste buiten gekeerd. Hoe lang dit duurt hangt af van de willekeur van de soldaten. Eén uur is een uitzondering, een halve dag de regelmaat. Vliegende checkpoints en honderden vaste controleposten en wegblokkades werden hiervoor opgericht door Israël. De meeste Palestijnen zien geen vooruitgang in de ontmanteling van buitenposten en bevriezing van de bouw in de illegale nederzettingen. En nu lacht Bush hen nog uit dat hij toch lekker niet moest wachten aan de checkpoints. "Nanananana, ik kan lekker racen van al-Quds naar Bethlehem in een escorte van gepantserde auto's en jullie kunnen lekker uren wachten, en morgen opnieuw en de dag nadien en alle dagen van jullie ellendige leven aan die checkpoints."

Mario Bergen, Leuven

Linken: http://www.youtube.com/watch?v=dcHFsTBbDUY&feature=userhttp://english.aljazeera.net/NR/exeres/A197001F-06FF-407C-918B-8A1B2E2D7C1E.htm

Geen opmerkingen: