vrijdag, januari 18, 2008

"Het gewone leventje van de Gazanen"

[Lezersbrief aan Gazet van Antwerpen]

Shlomo Dror, de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Landsverdediging verklaarde: "Het wordt tijd dat Hamas besluit om ofwel te vechten of zorg te dragen voor zijn bevolking. Het is onaanvaardbaar dat de mensen in Sderot elke dag in angst leven en dat de mensen in de Gazastrook een gewoon leventje leiden."

Gesloten grenzen, voortdurende luchtaanvallen, doden en gewonden hebben weinig te maken met een gewoon leventje. Dagelijks rijden er twintig vrachtwagens met voedselhulp naar de Gazastrook, maar dit is nu voor onbepaalde tijd verboden door Israël. Niemand wil zulk leventje onder Israëlische bezetting. Kinderen gaan naar school zonder aangepaste kleding of schoenen. Ze kunnen zich niet concentreren en worden radicaal of fanatiek door de situatie. De VN is de enge internationale hulpinstantie die nog kan werken in de Gazastrook. Geen Cola of Sevenup, tekort aan waspoeder en lampen, zijn 'peanuts' als je broer of zus sterft omdat levensnoodzakelijke medicatie ontbreekt. Chronisch zieken zoals kanker-, hart- en nierpatienten leven van uur tot uur... of leven niet meer. De bouw- en textielindustrie ligt plat. De meeste fabrieken zijn gesloten. Vaak moeten twaalf mensen het stellen met één inkomen. 33.000 mensen in de Gazastrook krijgen sinds de sluiting van de Gaza-grens met Israël en Egypte in juni 2007 geen inkomen meer van President Abbas.

Wie durft zeggen dat de inwoners van de Gazastrook een gewoon leventje hebben? Het Ministerie van Binnenlandse Zaken ligt volledig in puin, er vielen meer dan dertig doden en tientallen gewonden.

Bronnen:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/talking_point/7153865.stm
http://english.aljazeera.net/NR/exeres/530C616F-D68E-48FD-A33F-FBEA29EB640A.htm

* Link: Ook Obama steunt Israël (Haaretz.com) - http://www.haaretz.com/hasen/spages/938756.html

Geen opmerkingen: