vrijdag, januari 25, 2008

Grootschalige militaire campagne in Azzoun regio

[Lezersbrief aan Het Nieuwsblad]

Terwijl iedereen de situatie op de voet volgde in de Gazastrook, begon Israël een grootschalige legercampagne in de Azzoun regio op de bezette Westelijke Jordaanoever. Er zijn dagelijkse invallen in Azzoun, Izbat al-Tabib en Jayyous die gepaard gaan met rubber- en echte kogels, traangas, geluidsbommen en legerjeeps voor de schoolpoort. Enkele appartementen werden bezet en bewoners een tijd opgesloten. Israëlische soldaten gebruikten rookbommen en kogels tegen Palestijnen op straat tijdens piekuren.Vijf kinderen werden door het Israëlisch leger een tijd opgepakt. De bevelhebbende Israëlische commandant verklaarde dat hij twee jongens die gewond werden door Israëlische kogels volgende keer zou doodschieten.

Azzoun moet leven met nachtelijke invallen, doodsbedreigingen aan Palestijnen en gewonde jongeren door IDF-kogels. In maart zal het recent opgerichte speelplein tussen Azzoun en Jayyous worden afgebroken. Het dorp Izbat al-Tabib met 226 inwoners moet dan ook verdwijnen. Een vier km lange Apartheidsmuur zal worden gebouwd langs de weg van Izbat al-Tabib tot Kafr Laqif - een muur die voor altijd effectief de hoofdingang van Azzoun zal verzegelen en de reis voor Palestijnen door het gebied zal belemmeren.

Mario Bergen, Leuven

Link: http://www.palsolidarity.org/main/2008/01/20/death-threats-and-increased-military-harassment-for-the-azzoun-region/

Geen opmerkingen: