dinsdag, januari 08, 2008

Leger veiligheidsagenten op de been voor bezoek Bush aan Midden Oosten

Ik vind het spijtig om te zien dat er enkel wordt geschreven over het bezoek van Bush aan de regio als een bezoek in het kader "van een bredere Israëlisch-Arabische verzoening." Wat mij betreft kan er niet over Bush gesproken worden als de persoon die kan zorgen voor een bredere Israëlisch-Arabische verzoening.

Hoe kan er verzoening komen tussen Arabieren en Israëli's als er geen verzoening komt tussen Israëli's en Palestijnen? Deze kan er niet komen aangezien er niet eens gesproken wordt met de wettelijk verkozen vertegenwoordigers van het Palestijnse volk, de vertegenwoordigers van Hamas. Op deze manier wordt er niet eens geluisterd naar de wil van het Palestijnse volk die het Westen in 2006 zelf van de Palestijnen heeft gevraagd (het was namelijk het Westen, met de VS op kop, die vrije Palestijnse verkiezingen wou).

Meer zelf, 1,5 miljoen Palestijnen in de Gaza worden zelfs collectief gestraft omdat zij hun recht op vrije meningsuiting hebben uitgeoefend. Onlangs werd er beslist door de Israëlische overheid om de elektriciteit verschillende uren afgesloten voor vrijwel de gehele bevolking in de Gaza. Medicijnen en voedselhulp mogen de Gaza strook amper binnen waardoor het overleven van duizenden mannen, vrouwen en kinderen in gevaar komt. Deze maatregelen gebeuren onder toeziend oog van Israël's grootste bondgenoot; de VS.

De VS spreekt steeds over toegevingen die beide partijen moeten leveren maar, wanneer Israël het internationale recht opnieuw schendt of blijft schenden, blaft de VS steeds maar, bijten naar Israël doen ze nooit. Het blijft steeds beperkt tot woorden.Het was aangenaam geweest iets meer inzicht te geven aan de lezer waarom de Palestijnse (en waarschijnlijk ook het grootste deel van de Arabische) bevolking de huidige leider van de VS nooit kunnen zien als verzoener.

Gilles Verbeke

Geen opmerkingen: