maandag, januari 28, 2008

Israël en Gaza

Ludo Abicht en Etienne Vermeersch hebben overschot van gelijk als ze stellen "het wordt hoog tijd dat België en Europa iets doen als ze het ernstig menen met de rechten van de mens". Het is ongelooflijk dat de situatie in Gaza tot een regelrecht humanitair drama moet uitgroeien en dat onze politiekers nog altijd niets, maar dan ook niet doen.

Europa ONTHIELD zich vorige donderdag toen er gestemd werd op de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties om de blokkade van Gaza op te heffen. Wij die overal de democratie en de mensenrechten gaan propageren, wij ONTHOUDEN ons als het over flagrante schendingen gaat aan onze voordeur. Wij staan er bij en we kijken er naar. We weten er alles van.

OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) schrijft: " de humanitaire situatie ontaart totaal." De FAO schrijft "... de crisis wordt erger en erger," Amnesty International schrijft: "..de armoede en de voedselonzekerheid bereiken ongekende hoogten in de bezette gebieden." UNWRA de vluchtelingenorganisatie van de VN schreeuwt om hulp, en wij doen NIETS.

Het is zonneklaar dat het Israëlische regime verantwoordelijk is voor de catastrofe, hoe graag zij ook de schuld op Hamas willen schuiven, het is Israël dat de 1,5 miljoen mensen opsluit, hun economie wurgt en hen water en voedsel ontzegt. Israël legt al tientallen jaren systematisch alle resoluties van de veiligheidsraad naast zich neer. Het zal ook alle oproepen tot redelijkheid -en toepassing van de internationale rechtsregels- naast zich neerleggen. Het regime destijds in Zuid-Afrika was ook voor geen rede vatbaar, het is enkel gezwicht onder economische druk. Zo zal het helaas ook met Israël moeten.Waar wachten onze politiekers op ?

Pol Van den plas, Gent

bronnen:
http://ochaonline.un.org/OchaLinkClick.aspx?link=ocha&docId=1074647 http://www.ochaopt.org/documents/CFSVA_Executive_Summary.pdf
http://www.aivl.be/index.cfm?PageID=3522http://www.un.org/unrwa/emergency/appeals/2008-appeal.pdf

Geen opmerkingen: