zondag, januari 06, 2008

Gaza = "The largest prison on earth"

[reactie op berichtgeving over Gaza in De Morgen]

Met het artikel in de krant van woensdag " Israël: Regering hindert buitenlandse studies 625 Palestijnen" geeft U de indruk niet goed op de hoogte te zijn van de situatie aldaar. Ofwel is uw uitspraak "Toch blijft het de grenzen van het gebied controleren" cynisch bedoeld, wat ik niet veronderstel.

Op de website van OCHA, United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, kunt U de situatie bijna maand na maand volgen op mooie kaarten. Israël 'controleert' de grenzen niet, Israël heeft Gaza omsingeld en schuift systematisch de grenzen op. Zo is de zeegrens verlegd van 20 mijl in 1995 naar 6 mijl in 2006, dat is 70% minder (zie kaart OCHA). Volgens B'tselem, een Israëlische vredesorganisatie, ligt ze in feite op 3 mijl.

Aan de oostkant is de grens 500 meter opgeschoven (buffer zone noemt men dat dan), dat is nog eens 10% weggesneden van de schamele 5 kilometer. In het zuiden aan de grens met Egypte worden bijna dagelijks huizen platgewalst, eind 2003 stond de teller op 18311 (achttienduizend driehonderd en elf). De volgende 2 satellietfoto's illustreren dat: Rafah in 2001 en in 2004. B'tselem -die je moeilijk kan beschuldigen van antisemitisme- laat er geen twijfel over bestaan: "Israël has turned the Gaza strip into the largest prison on earth".zie http://www.btselem.org/Download/200705_Gaza_Insert_eng.pdf

Als we dan horen dat Israël vanaf vandaag de elektriciteitstoevoer 16 uur per dag afsnijdt, dan is er maar één mogelijke conclusie: 1,5 miljoen Palestijnen in Gaza worden gewurgd, niets meer niets minder.

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: