woensdag, januari 23, 2008

Palestijnen verzwakt door uithongering

[Lezersbrief aan Humo]

Het uithongeren van burgers als methode van oorlogsvoering is verboden. Daarover laat artikel 14 van het Aanvullend Protocol bij de Verdragen van Genève van 12 augustus 1949 geen twijfel bestaan. Uithongering en slechte voeding zorgen al geruime tijd voor gevolgen onder Palestijnen in de Gazastrook. Palestijnen aldaar hebben te maken met groeivertraging, verdwijnen van spieren en lichaamsvetten, lage weerstand, lusteloosheid, braken, slechte wondheling, chronische buikloop en bloedarmoede.

Sinds de afsluiting van de Gazastrook in juni 2007 is ondervoeding veralgemeend. Met de ergste winter in het Midden-Oosten sinds vele decennia en het verbieden of ernstig beperken van brandstoftoevoer door Israël, kunnen vele Palestijnen zich niet verwarmen. Door uithongering is hun lichaamstemperatuur al erg laag en zijn de Palestijnen in de Gazastrook extreem gevoelig voor koude en levensbedreigende infecties. Israël begaat een volkerenmoord door de Palestijnen voedsel, brandstof, water en medicijnen te negeren en de wereld kijkt toe.

De erge en langdurige ondervoeding van Palestijnse kinderen kan Israël niet meer ongedaan maken. Voor vele kinderen in de Gazastrook rest nu blijvende mentale en groeischade aan het lichaam door de Israëlische afgrendeling van Gaza.

Link: Aanvullend Protocol bij de Verdragen van Genève van 12 augustus 1949

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: