vrijdag, januari 04, 2008

Kolonisten steken 700 jaar oude Palestijnse moskee in brand

[Lezersbrief aan Het Laatste Nieuws]

Als er in Frankrijk auto's in brand worden gestoken, wordt hierover uitvoerig bericht. Maar als Israëlische kolonisten Palestijnse archeologische sites zoals de Aqsa moskee beschadigen, olijfbomen uitrukken en in de fik steken, huizen vernielen of zelfs een oude moskee flamberen, lees je hierover niets in de Nederlandstalige media. Doel van de acties van de kolonisten is de geschiedenis hertekenen zodat het lijkt alsof er nooit Palestijnen woonden in Palestina en een Palestijnse cultuur onbestaande is.

194 Palestijnen stierven door medicijntekort of foltering tijdens gevangenschap. 61 Palestijnen stierven omdat ze niet buiten de afgegrendelde Gazastrook voor medische behandelingen terecht konden, aldus Hamas, dat zelf sociale instellingen zoals scholen, moskeeën en ziekenhuizen onderhoudt.

Een groep Israëlische kolonisten beschadigde op nieuwjaarsdag 2008 een historische moskee van 700 jaar oud in de stad Al-Khader, dichtbij Bethlehem. De kolonisten gebruikten 20 bijenkorven als brandstof voor de brand, na het stelen van de bijenkorven van een Palestijns landbouwbedrijf dichtbij de moskee. De Moskee al-Hamadiyya is het belangrijkste centrum voor gebed voor de meeste dorpsbewoners van Al-Khader. Dorpsbewoners herstelden de moskee verscheidene jaren geleden, nadat zij naar andere nabijgelegen moskeeën moesten gaan, toe te schrijven aan Israëlische beperkingen van bewegingsvrijheid. De stad Al-Khader wordt volledig omringd door Israëlische omheiningen en de Apartheidsmuur, die op gronden van de Palestijnen wordt gebouwd. De Israëlische kolonisten hebben geprobeerd om het land rond Al-Khader voor de uitbreiding van de Joodse kolonies van Efrata en El'azar te stelen. Al-Khader heeft toenemende beperkingen door Israëlische militaire besluiten, met inbegrip van het niet kunnen verlaten van het dorp. Zonder mogelijkheid om hun dorp te verlaten herstelde een groep lokale moslimleiders de ruïnes van de moskee al-Hamadiyya. Twee jaar geleden werd een imam benoemd om de herstelde moskee te leiden. Imam en de gelovigen van de moskee nodigden het Palestijnse Ministerie van Toerisme en Antiquiteiten uit om hen te helpen de afgebrande moskee te herbouwen, en het dorp te helpen tegen toekomstige Israëlische aanvallen. Wiens veiligheid loopt hier gevaar?

Mario Bergen, Leuven

Bronnen:
"Mosque near Bethlehem burned down by Israeli settlers"
"Israel expedites steps to destroy the Aqsa Mosque"

Geen opmerkingen: