woensdag, januari 02, 2008

Israël investeert 60 miljard dollar in militair programma

[Lezersbrief aan De Morgen]

De Spiritisten maken zich druk om tanks die niet meer waard zijn dan oud schroot en momenteel als museumtuigen rondrijden in Libanon. Geert Lambert maakt zich dik om 3,5 miljoen euro verouderd wapentuig dat het Belgisch leger als afdankertje stuurt naar het land van de cederbomen. Het is lachwekkend als je weet dat Israël de volgende vijf jaar 60 miljard dollar investeert in een vernieuwing van het militair materiaal (http://www.defense-update.com/analysis/analysis_030907_israel.htm). Men krijgt veertig verouderde Leopard-tanks in Libanon, terwijl Israël honderden Merkava Mk4-tanks bouwt van de derde generatie met actief beschermingssysteem. De volledige luchtmacht wordt vernieuwd en er komen honderd F-35 Lightning straaljagers bij.

Het Israëlische leger traint als nooit tevoren met speciale eenheden voor operaties in het buitenland. Bij deze operaties kwamen de voorbije twee maanden al vier soldaten om het leven, wat duidelijk maakt dat het niet om onnozele driloefeningen gaat. Eerder werd al bekend dat Israël twee nieuwe aanvalsschepen laat bouwen en nieuwe luchtverdedigingssystemen installeerde.

Op dit ogenblik traint de Israëlische luchtmacht trouwens in de Middellandse Zee, de V.S., Canada, Italië en in andere landen, en dit samen met de EU, V.S., Turkije en de NAVO. En waar maakt Lambert zich druk om? Om veertig tanks, waarvan de houdbaarheidsdatum al decennia is verstreken en het allesbehalve zeker is dat ze de Anti-Libanon landmijnen overleven na een eerste testrit. Dezelfde dag dat Spirit zich druk maakte om enkele nachtkijkers die aan Israël werden geleverd, gingen 17 miljoen stuks munitie, 160.000 slaghoedjes, 11.000 granaten, 144.000 rookgranaten, 19.000 rook/traangasgranaten en 9.600 traangasgranaten van de V.S. via Schiphol naar Tel Aviv (http://www.stopwapenhandel.org/publicaties/boekenbrochures/israel.pdf).

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: