vrijdag, januari 18, 2008

De duivelse plannen van Bush en Olmert

[Lezersbrief aan Knack]

De Arabische wereld noemt niet voor niets Annapolis 'Anna-Ibliss' of de duivel zelf. Terwijl Bush in Israël met alle egards werd behandeld, maakte het Israëlische ministerie van Huisvesting bekend dat het 307 wooneenheden wil bouwen in Har Homa, op gestolen Palestijnse gronden. Naast deze 307 appartementen wil Israël nog 1.000 appartementen bijbouwen op land dat ze beschouwt als land van "afwezige Palestijnen". Maar deze mensen zijn niet afwezig, ze zijn door Israel verdreven uit hun land. Het gaat ondermeer om landbouwgrond van 600 families uit Beit Sahour die het niet meer konden bewerken na de bouw van de Apartheidsmuur.

Naast het stelen van grond en afbreken van huizen van de Palestijnen besloten Bush en Olmert om Hamas de oorlog te verklaren. Barak op Defensie in Tel Aviv zette de operatie 'Palestijnen uitmoorden in de Gazastrook' meteen in een hogere versnelling. Israëlische spionagevliegtuigen en -zeppelins hadden doelen in de Gazastrook al lang in kaart gebracht. Voor een land waar piloten van spionagevliegtuigen uit de hele wereld les gaan volgen over de laatste technieken zoals onbemande aanvalsvliegtuigen, was dit een koud kunstje. In de school van de Israëlische constructeur van spionagevliegtuigen, Elbit Sytems, krijgen zo ondermeer Australische en Canadese militairen te leren handelen met onbemande vliegtuigen (UAV's) in Irak en Afghanistan. Dat er zelfs met die modernste techniek van doelen in kaart brengen toch altijd "nevenschade" of "collateral damage" is, is bijkomstig.

Zoals Schwarzeneger in één van zijn films wraak wil nemen voor de dood van vrouw en kind, zo wil Olmert wraak nemen tegen Hamas omdat deze beweging Israël niet wil erkennen als een zuivere joodse staat, een apartheidsstaat die Palestijnen als minderwaardig beschouwd en hen weigert dezelfde rechten te geven. En de blamage van de oorlog in Libanon en de vele seks- en financiële schandalen in zijn bewindsploeg zitten Olmert ook meer dan dwars. Voor de denkwereld van Olmert en co. staat een joodse staat met een minimum aan niet-joden primair boven begrippen als democratie en gelijke rechten. In wraak tegen Hamas om de eigen macht te behouden ziet Olmert de enige uitweg om niet het pad te moeten ruimen voor andere havikken.

Mario Bergen, Leuven

Link: http://blog.wired.com/defense/2007/11/israels-spy-dro.html

Geen opmerkingen: