zaterdag, januari 24, 2009

De Europese Racistische Unie

[Opiniestuk op Nujij.nl]

Vanaf het ogenblik dat de Israëlische Holocaust begon tegen het Palestijnse volk door de blokkade van de Gazastrook 18 maanden geleden tot het (voorlopig) hoogtepunt, de 22-dagen durende oorlog die begon op 27 december 2008, hebben onze Europese leiders steeds Israël gesteund. Israël blijft de Europese bondgenoot en boezemvriend. Het gaat om een actieve steun aan een land dat een volk al zes decennia bezet en onderdrukt vanuit een staat zonder grenzen of grondwet. In een staat die VN-resoluties en de Conventies van Genève naast zich neerlegt zoals een gelezen krant bij het oud papier.

Reeds op 9 december 2008 (voor de oorlog) plaatste Sonja Karkar van Australians for Palestine een indrukwekkende video over de situatie in de Gazastrook op YouTube. (http://www.youtube.com/watch?v=DSzn7XLLM7c). Jonathan Miller maakte een schitterend – als je dat woord kan gebruiken in deze situatie – rapport over het wegvagen van Palestijnse dorpen zoals Zeitoun en Al Najaar van de kaart van de Gazastrook ().http://www.youtube.com/watch?v=9hjyq2FzRBo

De Europese Unie veranderde haar naam in Europese Racistische Unie, nu ze openlijk haar steun heeft gegeven aan de bezetting, apartheid en agressieve oorlogstactieken van Israël. Alle vormen van verzet en voedseltunnels moeten worden vernietigd om Israël ter willen te zijn. Militaire hulp is noodzakelijk voor de veiligheid van de agressor en bezetter Israël. Recht op verdediging tegen deze agressie van illegale joodse kolonisten en Israëlische militairen is onbespreekbaar en verwerpelijk volgens de 27 leiders van de Europese Unie.

Op 18 en 19 oktober 2007 organiseerde Bart Debie van het Vlaams Belang een geheime anti-islam conferentie in vergaderzalen van het Vlaams- en Europees Parlement. (http://www.indymedia.be/en/node/24549). Onze democratische instellingen worden dus gebruikt voor een jihad, een kruistocht tegen de islam! Europa heeft partij gekozen tegen de Palestijnen en tegen het volk dat wordt bezet. Een bijzonder triestige affaire. Er zijn witte duiven in het Europees Parlement zoals Frieda Brepoels (http://www.friedabrepoels.eu), Luisa Morgantini (http://luisamorgantini.net), Bart Staes (http://www.bartstaes.be), e.a., maar de haviken die Israël onvoorwaardelijk steunen bespelen de Europese violen. Brits parlementslid George Galloway (http://www.georgegalloway.com) vecht intussen tegen een BBC-embargo dat een humanitaire spot van dertien organisaties voor de bevolking van de Gazastrook, niet wil uitzenden. Galloway organiseert een humanitair konvooi voor Gaza vanuit Londen op Valentijnsdag. Europees parlementslid Morgantini zegt op haar webstek “Sono attaccati dal cielo, dalla terra, dal mare, nessuno e niente può dirsi al sicuro. Ed è la prima volta che persone bombardate non hanno dove fuggire, le frontiere sono chiuse, aspettano di morire.”
(En nu worden ze aangevallen vanuit de lucht, via land en zee; niemand en niets is veilig. En dit is misschien de eerste keer dat gebombardeerde mensen geen plaats hebben om te ontsnappen: de grenzen zijn gesloten, zodoende wachten ze om te sterven.)

We hebben gezien hoe Israëlische fosforbommen toesloegen: http://www.geenstijl.nl/archives/images/fosforgroot.jpg - Palestijnse burgers en medische hulpdiensten renden voor hun leven in Beit Lahiya, in het noorden van de Gazastrook, nog maar van 17 januari 2009 dateren deze beelden. De foto’s uit Beit Lahiya kunnen niet duidelijker zijn (http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-39111.html#backToArticle=603203). Beelden van Aljazeera over de Gazastrook zijn vrij beschikbaar en mogen vrij verspreid en geknipt worden via de webstek http://cc.aljazeera.net. Gaat onze media deze beelden nu ook gebruiken?

Als we de reacties zien na het drama in Dendermonde, kunnen we ons misschien inbeelden hoe het Palestijnse volk in de Gazastrook zich moet voelen. Niet op één plaats werden baby’s en kinderen gedood of gewond, maar in wel tweehonderd dorpen en plaatsen. Als je dan ook nog in de kou wordt gezet: letterlijk door Israël dat honderdduizenden Palestijnen brandstof weigert en figuurlijk door de internationale gemeenschap met Amerika en de EU op kop, krijg je nog een koude douche erbij. Figuurlijk, want water hebben ze daar ook niet meer, tenzij zwaar vervuild.
Minister Maxime Verhagen (Nederland) zei namens het kabinet dat er geen sprake is van buitenproportioneel geweld door Israël. “Het kabinet vindt het niet nodig Israël te bestraffen of sancties in te stellen vanwege de militaire acties in de Gazastrook. Ook wil Nederland vasthouden aan een verdieping van de betrekkingen tussen Israël en de EU, zoals is voorzien in het kader van het Europees Nabuurschapsbeleid.” (Bron: http://www.ad.nl/binnenland/2895413/Kabinet_vindt_bestraffing_Isral_niet_nodig.html)

Gelukkig zijn er nog CD-ruilavonden en andere activiteiten voor de gebombardeerde muziekschool in de Gazastrook (http://www.musicforgaza.net) en andere projecten. Het is dus niet de Nederlandse bevolking, maar de Nederlandse politici die de Palestijnen in de steek laten. Postitief is ook de Zweedse veroordeling tegen de Franse multinational Veolia na hun tramproject in Jeruzalem. De Fransen verliezen een contract van 1,9 miljard euro voor hun steun aan de bezetting en Israël. (http://blog.mondediplo.net/2009-01-22-Tramway-a-Jerusalem-Veolia-sanctionne-en-Suede)

Maar Frankrijk stuurt een fregat en helikopters voor de kust van de Gazastrook om Israël te beschermen. (Bron: http://www.midilibre.com/articles/2009/01/23/20090123-France-Gaza-la-France-depeche-une-fregate-pour-lutter-contre-le-trafic-d-39-armes.php5)
Groot-Brittannië ondertekende akkoorden met het Israëlische leger en gaat zijn inlichtingen- en veiligheidsdiensten inzetten bij de bezetting van de Gazastrook. Gordon Brown stuurt zijn British Royal Navy voor assistentie bij smokkeloperaties in de Rode Zee en in de Golf van Aden. Voor Israël bereid was tot een wapenbestand legde het eerst haar verplichtingen op aan de V.S. en de EU om alle Palestijnse vormen van verzet mee te helpen stoppen. Duitsland stuurde net als de V.S. experten van zijn veiligheids- en inlichtingendiensten naar de grensstrook tussen Gaza en Egypte om smokkel te verhinderen. Deze mensen zijn reeds actief op het terrein. Amerika zond intussen twee scheepsladingen met “speciale wapens” naar de haven van Ashdod in Israël.

Professor Cogen van de universiteit Gent vergeleek op Radio 1 Hamas (democratisch verkozen) met al-Qaida (terreurbeweging).
http://internetradio.vrt.be/radiospeler/v2_prod/wmp.html?qsbrand=11&qsODfile=/media/audio/vand/11_r1_vand_debat_gaza De collectieve bestraffing van de bevolking van de Gazastrook door de afsluiting keurt Cogen goed “omdat Hamas Israël van de kaart wil vegen en we met hen niet kunnen praten”.

Israël mag dan al duizenden huizen van Palestijnen vernielen, maar de hoop en de ziel van het Palestijnse volk zal men niet vernietigen. Ook al maken de V.S en de Europese Unie van de Gazastrook het grootste concentratiekamp ter wereld, dan nog zal het Palestijnse volk zich verzetten tegen een leven onder bezetting en agressie van een zionistisch beleid in Israël. Al vallen er opnieuw duizend doden, deze zullen slechts korrels zijn in de woestijn van nieuwe baby’s die over negen maanden worden geboren nu 40 % van de inwoners nog steeds zonder elektriciteit, licht en verwarming zit.

23 augustus 2008 leek een historisch moment toen bootactivisten voor het eerst de blokkade van de Gazastrook doorbraken. Twee dagen nadien liet Israël tweehonderd Palestijnse gevangenen vrij. Rice bezocht voor de zevende keer sinds Annapolis het Midden-Oosten en er zou nu snel een vredesakkoord volgen. Maar die roes duurde niet lang. Vier ultrarechtse en religieuze partijen in Israël sloegen een verbond in aanloop naar de verkiezingen van 10 februari 2009. Daags nadien, op 4 november 2008, kwamen er opnieuw luchtaanvallen op de Gazastrook en vielen er opnieuw Palestijnse doden. Israël gaf het wapenbestand met Hamas de doodsteek, terwijl Hamas verklaarde nog te willen volhouden aan het bestand. Op 11 november 2008 verklaarde de Israelische oppositieleider Benjamin Netanyahu de huidige vredesbesprekingen met de Palestijnen stop te zetten als hij in februari de verkiezingen wint. De dagen nadien werden opnieuw Palestijnen gedood en zijn luchtaanvallen schering en inslag. 750.000 Palestijnen in de Gazastrook kunnen niet langer voedselhulp krijgen van de VN. Israël blokkeert dertig vrachtwagens met voedselhulp en medicijnen, nodig om de noodlijdende bevolking te helpen. Op 16 november 2008 is het officiëel: Ehud Olmert zegt dat het bestand met Hamas over de Gazastrook verbrijzeld is. Vier dagen later roept de Jordaanse koning Abdullah II Israël op om af te zien van een grootschalige invasie in de Gazastrook. De president van de Algemene Vergadering van de VN, Miguel d'Escoto, verwijst intussen naar Israël als een apartheidsstaat.

Tel Aviv trekt zich daar niets van aan. Journalisten krijgen geen toegang meer tot de Gazastrook. Dit is het begin van de oorlog tegen 1,5 miljoen Palestijnen. De EU heeft dagenlang debatten over pesticiden in de landbouw. Over het vergif dat Israël uitstrooit over de Gazastrook met clusterbommen en fosforgranaten, moet men het maar aan de snoepautomaat in het Europees Parlement hebben.

Mario Bergen, Leuven

1 opmerking:

Gina zei

Hallo! Heb via google dit blog gevonden. Leuk dat ook Music For Gaza genoemd wordt, vanavond is de 3de avond in Tilburg. Er is een CD ruilbeurs in het Limburgse Heerlen in voorbereiding en we willen ook in Maastricht iets regelen. Heb ook al kleine hulpkreetjes richting Riemst en Tongeren geslaakt, wellicht dat er ook elders in Belgie een event georganiseerd kan worden?

Bedankt voor dit weblog!

groet,
Gina | Music For Gaza International |