maandag, januari 26, 2009

Nederland huurt onbemande vliegtuigen van Israël

[Lezersbrief aan De Standaard]

De Sperwer-A UAV’s en Boeing’s ScanEagle hebben hun beste tijd gehad als onbemande vliegtuigen in Afghanistan en kunnen op pensioen. Dus wat doen onze democratische buurlanden? Groot-Brittannië huurt Hermes 450 UAVs van Elbit Systems, één van de grootste defensieproducenten in Israël. Canada huurt Heron UAVs van de Israëlische Luchtvaartindustrie. En Nederland tekent eerstdaags een contract voor de huur van onbemande vliegtuigen (type onbekend) van eveneens een Israëlische firma (Aeronatics Defense Systems Ltd. in Yavneh). Israël mag dus na de Gaza-oorlog drie landen onbemande vliegtuigen verhuren voor langdurig gebruik in Afghanistan.

Terwijl de bevolking in Europa en Canda door Palestina-activisten terecht wordt opgeroepen om geen trostomaten en pompelmoezen van de bezetting te kopen, krijgt de Israëlische regering miljoenen euro’s op een presteerblaadje van deze regeringen door legeraankopen. We willen Jaffa, Carmel, Tivall, Sabra en Yarden boycotten, maar achter onze rug tekenen onze Europese regeringen defensiecontracten voor miljoenen euro’s met een staat die een ander land bezet, VN-resoluties niet uitvoert en witte forsfor en bommen gebruikt tegen de burgerbevolking.

Opmerkelijk is dat ook deze week Israël en India voor 600 miljoen dollar wapencontracten afsloten. India aarzelde, maar de overeenkomst kwam in een stroomversnelling na de aanslagen in Mumbai, die een goudhaantje bleken voor de Israëlische defensie-industrie. Het Israëlische Herley Industries heeft een internationaal contract voor 7,1 miljoen dollar voor radaronderdelen gekregen dit weekend. Elbit en Israel Aerospace Industries tekenden aan de vooravond van de Gaza-oorlog een contract van 141 miljoen dollar met de Turkse luchtvaart en voor 80 miljoen projecten met de Europese luchtvaart voor een update van vliegtuigen en helikopters. Deze contracten met Israël, een land dat oorlogsmisdaden begaat, zullen netjes worden uitgevoerd.

In verhouding met de Israëlische defensieindustrie is Mehadrin Tnuport Export (MTEX), de grootse exporteur van Israëlisch fruit en groenten, bekend om het merk Jaffa, een klein beestje met 200 miljoen dollar omzet. 75 % van de verhandelde vruchten is afkomstig van Israëlische telers, die samen 8.500 hectare bebouwen. Maar toch een gelukkig beestje want ze schrijven vandaag “Het dadelseizoen is begonnen met een goede verwelkoming op de Europese markt.” Intussen is ook het seizoen van de Israëlische aardappelen en wortelen begonnen.

Toch blijkt men de boycot van Israëlisch fruit en groente door Jordanië, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië serieus te voelen in Tel Aviv. “Het wordt erger en erger en meer stemmen roepen op tot een boycot” aldus Ilan Eshel van de Israëlische Fruittelers Vereniging.

Mario Bergen, Leuven


* Linken:
http://www.defenseindustrydaily.com/Dutch-to-Rent-Israeli-UAVs-for-Afghanistan-05254
http://www.yourdefencenews.com/news_item.php?newsID=21977

Geen opmerkingen: