maandag, januari 05, 2009

De terreur stopt niet in de Gazastrook

[Lezersbrief aan Het Nieuwsblad]

Duizenden joden betogen dagelijks in Tel Aviv en op andere plaatsen in Israël tegen het Israëlisch optreden in de Gazastrook. Talrijke joodse organisaties zijn actief om mensenrechten te verdedigen en Palestijnse burgers een beter leven te geven in de staat Israël en in bezet gebied. Vele joden en veel jongeren in Israël zijn in actie gekomen om de bezetting, de apartheidspolitiek en de militaire campagne van hun staat tegen de Palestijnse bevolking aan te kaarten. Dat is allemaal heel positief en dit moet men blijven doen.

Maar de inzet van zovele joden in en buiten Israël voor essentiële mensenrechten en rechtvaardigheid is niet besteed aan zionistische joden die het beleid voeren in Tel Aviv. Dezelfde zionistische joden in de oppositie als Netanyahu staan evenwel voor eenzelfde beleid en het was deze Natanyahu die Olmert, Barak en Tzipi Livni zwaar onder druk zette in pre-verkiezingstijd om een grootschalige aanval en nadien grondoperatie uit te voeren in de Gazastrook. De huidige Israëlische oppositie is al maanden nauw betrokken bij de bloedbaden die momenteel gaande zijn in Palestina. Zij hebben het kabinet-Olmert goedkeuring en de aanzet gegeven voor deze genocide.
De Israëlische staatsterreur stopt duidelijk niet aan de grenzen van de Gazastrook.
Er zijn tragische verhalen van tientallen Palestijnen in Oost-Jeruzalem die uit hun huizen worden gezet. Verhalen zoals dat van Mohamed al-Kurd, patriarch van de gelijknamige familie, Hij moest na decennia zijn huis verlaten voor illegale joodse kolonisten. Toen hij met zijn vrouw noodgedwongen in een tent ging wonen dit najaar, gooide het Israëlische leger hem uit die tent. Voor de jaarwisseling stierf Mohamed al-Kurd.

Waleed Al-Ja’bari is landeigenaar en verhuurt huizen. Hij zag reeds vier van zijn huizen in Oost-Jeruzalem vernield worden door het Israëlische leger. Nu hebben ze opdracht gegeven om ook een vijfde keer een huis te vernielen, alsook zijn winkelcentrum.

Duizenden extra bezettingssoldaten zet Israël in, in Jeruzalem, om elke vorm van Palestijns protest tegen de oorlog in de Gazastrook meteen in de kiem te smoren. Palestijnen jonger dan 50 mogen al-Aksa niet meer binnen voor hun dagelijkse gebeden. Voor vrouwen gelden geen leeftijdsbeperkingen.

In het centrum van de Westelijke Jordaanoever werden 22 Palestijnen opgepakt. Een jonge Palestijn van 21 jaar stierf aan verwondingen opgelopen bij een demonstratie in Nil’in, waar het Israëlische leger zijn ware aard liet zien. In Hebron werd een jongen van 26 neergeschoten en een Palestijn van twintig jaar werd in Qalqiliya doodgeschoten door het Israëlische leger.

Israëlische soldaten hebben een nieuw wapen getest, “the scream”, op Palestijnse tieners in Bil’in. Subsonische golven treiteren het binnenoor en veroorzaken duizeligheid. Een ander nieuw wapen zijn de “groene kogels” (ronde ballen die bij impact een groene substantie verspreiden met binnenin een stalen kogel van 0,5 cm). Het Israëlisch leger gebruikte traangas en deze groene kogels bij protesten in Bil’in. Diverse Palestijnen moesten met verwondingen overgebracht worden naar ziekenhuizen.

In Hebron raakten vijf Palestijnse jongeren gewond door Israëlische rubberkogels. Eén jongen van zestien is er kritiek aan toe.Vier Palestijnen werden in de regio Hebron opgepakt, waaronder de burgemeester van As-Samu. Allen werden naar een onbekende bestemming overgebracht.

Met oud op Nieuwjaar verveelden Israëlische soldaten zich in Hebron en besloten dan maar bij tientallen Palestijnse huizen aan te kloppen en traangas binnen te gooien. Soldaten voerden ook tientallen huiszoekingen uit, pakten drie broers op in Hebron en drie andere jongens ten noorden van Hebron om het nieuwe jaar reeds te vieren.
Een Palestijnse jongen van 16 jaar liep schotwonden op in zijn been in Beita, nabij Nablus. In diverse dorpen rond Nablus speelde een militaire inval zich af en was er een uitgaansverbod. De lokale markt werd gesloten en het Israëlische leger gebruikte traangas en geluidsbommen. Tientallen huiszoekingen vonden plaats in talrijke dorpen rond Nablus. Diverse huizen van Palestijnen werden ingenomen als militaire post voor het leger en sluipschutters zitten er nu op de daken.
In Yassid werd een Palestijnse tiener aangevallen en een andere jongen aangehouden. De zestien jaar oude jongen moest met ernstige verwondingen, na te zijn geslagen door Israëlische soldaten, naar het ziekenhuis.
In Al-Funduq organiseerde het Israëlische leger eveneens een militaire post in het huis van een burger omwille van “veiligheidsredenen”.

Het is dus een utopie om te denken dat alles peis en vree is op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem nu de media over de agressie van het Israëlische leger daar zwijgt. Ook over deze Palestijnen en de gruwelijke leefomstandigheden voor hen onder bezetting moeten we blijven spreken.

Mario Bergen,Leuven

Linken:

http://www.alternativenews.org/index2.php?option=com_mgmedia2&mode=popup&playerid=9ac5c196c76d6951e03e766a6b726d14&no_html=1

2 opmerkingen:

Gert Visser zei

Beste Mario,
Je bent echt kampioen in eenzijdige berichtgeving!
Als je nauwkeurig de geschiedenis bekijkt dan kun je niet anders dan concluderen dat de wortels van het Joods-Palestijns conflict zijn gelegen in de gecultiveerde haat die Moslims tegen Joden meenen te moeten koesteren. Wij Westerlingen konden er trouwens ook wat van.
Lees eens wat moderne geschiedenis, bijvoorbeeld hier:

http://www.elsevier.nl/web/10217782/Nieuws/Buitenland/De-loden-last-van-het-verleden.htm?rss=true

Gert Visser.

Lara zei

Meneer Visser,
Vindt u u bericht en elsevier dan niet eenzijdig?
Meent u serieus dat dat ding op de elsevierwebsite een relevante en een correcte afspiegeling is?
Ik hoop dat u uw informatie verder gezocht heeft dan dat. Surf een rond. als u wat informatie van verschillende en meer neutrale bronnen verzamelt kan uw blik wat verbreden.

Israël hamert ongelooflijk op hun slachtofferrol. Het lijkt wel hun enige bestaansrecht. Dit uit zich in de media, de geschiedschrijving, en het toerisme, die alledrie neigen naar pure propaganda. En die slachtofferrol, meneer, slikken de westerse media niet meer.

Meneer Visser, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.