dinsdag, januari 27, 2009

Uitspraak Bert Anciaux vergelijking drama Dendermonde met Gaza

[lezersbrief naar De Morgen ivm uitspraak Bert Anciaux betreft Gaza]

De Israëlische ambassade beschouwt de vergelijking van Bert Anciaux, die het drama in Dendermonde vergelijkt met Gaza, als absurd en beledigend.

Misschien dat de vergelijking op bepaalde vlakken inderdaad wat mank loopt.

In Gaza werden de deuren goed vergrendeld zodat de moordenaar ongestoord zijn werk kon afmaken, vluchten was geen oplossing. Van een medisch rampenplan was in Gaza geen sprake. De ambulances die de kinderen in Dendermonde naar ziekenhuizen brachten en ook de ziekenhuizen zelf werden niet gebombardeerd. Journalisten werden niet geweerd in Dendermonde.

Psychologische bijstand voor de kinderen en ouders in Gaza is onbestaand. Niemand die zich de vraag wil stellen hoe de kinderen daar het trauma verwerken.
Geen enkel zinnig mens die de ouders van de slachtoffertjes in Dendermonde zou durven beschuldigen van uitlokking of van een verpletterdende verantwoordelijkheid voor hetgeen gebeurd is.

Terwijl de dader van de steekpartij gelyncht zou worden door een woedende menigte, wordt de Israëlische minister van Buitenlandse zaken hartelijk ontvangen in Brussel.
Kim De Gelder zal waarschijnlijk niet beweren dat als hij echt de "bedoeling" gehad had om kinderen te vermoorden, hij veel meer kinderen had vermoord.
Joods Actueel oppert dit nochtans als een heel logisch argument, "indien Israël bewust kinderen wilde vermoorden zou het machtigste leger in het Midden-Oosten veel meer kinderen kunnen ombrengen als dit de bedoeling was."

De vergelijking van beide drama's waarin kinderen slachtoffer zijn geworden gaat dus niet helemaal volledig op, maar ze is volkomen terecht. Wat moet er nog meer gebeuren vooraleer de ogen van de Westerse regeringsleiders opengaan? Tot die tijd blijft Israël zich in een roes van onaantastbaarheid wanen, waarbij iedereen die de waarheid durft te zeggen op het matje geroepen wordt.

Bianca Fraipont, Lebbeke


Bron : http://joodsactueel.be/2009/01/27/4254/#more-4254

Geen opmerkingen: