zondag, januari 18, 2009

Walgelijke foto op Het Laatste Nieuws

[Reactie op het artikel “Israël trekt zich terug” op Het Laatste Nieuws online van 18/01/2009]

Ik walg van de foto die U plaatst bij het artikel “Israël trekt zich terug”. Een lachende soldaat die het V-teken maakt... Na 1.250 doden en meer dan 5.000 gewonden toont U een lachende soldaat.

Er is geen reden om te lachen met honderden doden die nog zullen volgen. Palestijnen die zullen sterven aan hun verwondingen en Palestijnen die nu nog onder het puin liggen. Palestijnen met chronische ziekten zonder medicatie. Vervuild water en epidemieën. Hele straten zijn weggebulldozerd kilometers lang en hele huizenblokken liggen plat tegen de grond. Kinderen zwartgeblakerd verbrand tot de dood door Israëlische raketten en fosforbommen. Honderden tonnen voedsel en medicijnen van de VN doelbewust in de fik gezet door het Israëlische leger met fosforbommen. Eerst wordt dit verzameld en opgeslagen na weken oorlog en nadien vernield Israël dit in enkele minuten tijd. Een oorlogsdaad om de Palestijnen verder uit te hongeren. En wat toont U? Een lachende soldaat. Hebt U zoveel respect voor al die doden? Heel triestig is dit. Walgelijk zelfs.

Honderden doden zijn nog niet eens kunnen begraven worden en liggen weg te rotten onder het puin, hun lichamen deels weggevreten door ratten en honden. Onherkenbaar opgezwollen en in ver gevorderde staat van ontbinding. Onmogelijk om ze zo aan de families te tonen. Men moet voortgaan op de kleding om te weten welke Palestijnen het waren, waarvan men nu restjes onder het puin aantreft. Israël heeft de waardigheid ontnomen aan honderden Palestijnse families om nog sereen afscheid te nemen van hun familieleden. Hun aanverwanten lagen weg te rotten en hulpverleners die de lichamen wouden ophalen werden beschoten en de toegang ontzegd. En wat toont U? Een lachende soldaat.

Palestijnen zitten voor de rest van hun leven in een rolstoel, zijn hun beide benen en geslachtsorgaan geamputeerd of verloren vele familieleden door deze smerige oorlog. Diverse Palestijnen lagen dagenlang gewond tussen dode familieleden, wachtend op hulp. Een tiener lag tussen vier dode broers en zijn moeder vier dagen te wachten tot hulpverleners hem mochten evacueren van Israël. In één straat in Zeitoun lagen dertig dode lichamen. En U hangt de vrolijke journalist uit. Volgens mij hebt U zelf nooit een oorlog meegemaakt, anders had U wel voor een andere foto gekozen. Het bezette volk is inmiddels zijn recht op verdediging afgepakt door Egypte en onze Europese politici, die duizend maal meer verontwaardigd zijn door enkele projectielen van het Palestijns rechtmatig verzet dan om duizenden raketten van Israël, die honderden doden hebben gekost. Al 18 maanden wordt het Palestijnse volk uitgehongerd en Europa zweeg. Nadien werd het Palestijnse volk gedurende twintig dagen uitgemoord en Europa sprak schande over de Palestijnse raketjes op Israël, een land ontstaan op gronden en huizen afgepakt van vluchtelingen die nu op elkaar zitten gestapeld als mieren in de Gazastrook en nog is Israël van oordeel dat deze gevangenis te ruim is voor hen.

Onze politieke leiders hebben het altijd over enkele raketten die op Israël werden afgevuurd (slechts 15 raketten, en dan nog door andere verzetsbewegingen dan Hamas tijdens zes maanden wapenstilstand). Intussen stierven 280 Palestijnen omdat Israël hen geen medische toegang gunt buiten de Gazastrook. Dit is een etnische zuivering.
Men heeft het steeds over die paar raketten, maar niet over een embargo dat tien maal meer doden heeft gemaakt de voorbije maanden dan Palestijnse Qassam-raketten sinds 2001. Voordien waren er geen Qassam-raketten en werden Palestijnen ook doodgeschoten bij militaire operaties. Dus het is een leugen dat Israëlische militaire operaties een antwoord op de Qassams zijn.

Waarom zwijgen we over president Barack Obama die met zijn Democratische partij akkoord was dat de militaire steun aan Israël voor het volgende decennium werd verhoogd van 25 naar 30 miljard dollar? Hij en zijn Democratische Partij, die een meerderheid in het parlement heeft, verklaarden zich eveneens akkoord met de verkoop van 1.000 bunker buster raketten aan Israël. Alsook zoekt Amerika een schip om een speciale lading wapens te vervoeren naar Israël. In de Griekse haven Astakos was heel wat opschudding toen bleek dat de V.S. via Griekenland honderden tonnen wapens wil sturen naar Ashdod (Israël). Het schip zal voor 25 januari een eerste lading wapens leveren aan Israël en voor eind januari volgt een tweede lading bijzondere wapens.

Hoe hypocriet is het westen dat alle tunnels moeten verdwijnen en Israël de grenzen, economie, havens en het luchtruim van de Gazastrook kan blijven controleren en men tonnen wapens zelf stuurt naar een betrokken partij, de agressor en bezetter, Israël?

Mario Bergen, Leuven

* Link: http://uk.reuters.com/article/usTopNews/idUKTRE50875320090109?pageNumber=1&virtualBrandChannel=0

Geen opmerkingen: