woensdag, januari 28, 2009

Israël schond al acht maal het wapenbestand

[Mail aan de VRT]

Omdat bepaalde media zoals CNN spraken van “de eerste incidenten sinds het wapenbestand”, is het toch belangrijk als redactie te weten dat Israël reeds acht keer het wapenbestand heeft geschonden. Daarbij werden drie Palestijnse burgers gedood en raakten er acht anderen gewond, waaronder één kind. Op 20 januari 2009 stierven alsook twee kinderen door achtergelaten Israëlische munitie die afging.
• Israël doodde een Palestijnse landbouwer in Khuza’a, ten oosten van Khan Yunis op 18 januari 2009.
• Israël doodde een Palestijnse landbouwer ten oosten van Jabaliya op 19 januari 2009.
• Israëlische marineboten beschoten de kuststrook van Gaza en veroorzaakten schade aan huizen van burgers op 21 januari 2009.
• Israëlische troepen beschoten en verwondde een kind ten oosten van Gaza-Stad op 22 januari 2009.
• Een Israëlische gewapende boot maakt 4-7 Palestijnse gewonden, allen vissers, op 22 januari 2009.
• Israëlis beschieten een huis op 22 januari 2009.
• Israëlische tanks vuren op de grensstad Al Faraheen, veroorzaken schade aan huizen en boerderijen op 24 januari 2009.
• Israëlische legerhelikopters vuren op Palestijnse huizen in Deir Al Balah in het zuidelijk deel van de Gazastrook op 27 januari 2009. Een huis wordt aangeslagen door het leger. Er is materiële schade, drie gewonden (een motorrijder en twee kinderen) een één dode (een jongen van 24 jaar). Nabij de grens tussen de Gazastrook en Egypte worden voedseltunnels gebombardeerd.

In ziekenhuizen in Egypte zijn intussen reeds dertig gewonde Palestijnen aan hun verwondingen overleden. Tientallen vrachtwagens met lakens, dekens en voedsel staat al dagen in de hitte te wachten aan de grens, om de Gazastrook binnen te mogen. Israël laat hen nog altijd niet toe om de zwaar getroffen Palestijnse bevolking te helpen. Duizenden Palestijnen riskeren op dit ogenblik ziek te worden door vervuild water of giftig voedsel. Bovendien blijven niet ontplofte projectielen overal rondslingeren met levensgevaar.

Het Palestijnse Rode Kruis heeft momenteel veel orthopedische breuken, ruggemergverwondingen, hoofdverwondingen en veel mensen met gehoorproblemen door de bommenregen. Meer dan 150 Palestijnen moesten één of meerdere ledematen laten amputeren. Er zijn ook tientallen kinderen met spraakproblemen door de angst. Het Palestijnse Rode Kruis heeft voor 20 miljoen dollar materiaal nodig om alle gewonden deftig te kunnen verzorgen: schuilplaatsen, kleding, medische hulp, voertuigen, medisch materiaal, psychologisch programma, brandstof, personeelskosten, water en elektirciteit. Nog steeds is er een schrijnend tekort aan medisch materiaal in alle ziekenhuizen van de Gazastrook.

Mario Bergen, Leuven

* Link:
http://www.islamonline.com/news/newsfull.php?newid=207293

Geen opmerkingen: