zondag, januari 04, 2009

VN: “Afgrijselijke situatie in Gaza”

[Lezersbrief aan De Standaard]

De grondoorlog is een feit. Meer dan 250.000 Palestijnen in het noorden van de Gazastrook zitten sinds gisterenavond zonder elektriciteit, in het pikdonker.
Het Internatinale Rode Kruis laat weten voor de tweede opeenvolgende dag geen toegang te krijgen tot het gebied met medische hulp. De VN waarschuwde opnieuw voor de kritische toestand aldaar, totaal in tegenstelling met Israëlische verklaringen van ondermeer Tzipi Livni. Een humanitaire crisis heeft zich uitgestort over 1,5 miljoen Palestijnen in de Gazastrook met enorme tekorten aan brandstof, voedsel en medische voorzieningen. Minstens 25 percent van de doden zijn burgers, aldus de VN.
Riyad Mansour, de Palestijnse permanente waarnemer bij de VN, veroordeelde het Amerikaanse veto tegen een Israëlische veroordeling op een buitengewone VN-bijeenkomst heel treffend: "Ze hebben gelijk als ze stellen dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen, net zoals wij Palestijnen het recht hebben om een einde te maken aan de bezetting. Wij vragen aan Israël, de bezettende macht en agressor, om een onmiddellijk einde te maken aan de agressie."

Israël hield zondag zijn zeeblokkade aan om humanitaire hulp en protestboten te beletten het gebied te bereiken. Ook werden 9.000 reservisten opgeroepen om te helpen bij grondoperaties.

Een moskee met 200 gelovigen bombarderen zoals in Beit Lahiya, waarbij dertien doden vielen, is een oorlogsmisdaad. Net als het opblazen van de gasterminal in Rafah zaterdagavond. Welke misdaden heeft Israël nog allemaal te verbergen in de Gazastrook. Internationale journalisten worden al maanden niet toegelaten tot het bezette gebied, zelfs niet na een harde veroordeling door het Israëlische hogerechtshof woensdag om kleine groepen reporters toe te laten. De Gazastrook moet het doen met lokale journalisten, maar kampt met enorme communicatie- en elektriciteitsproblemen om de boodschap uit de Gazastrook de wereld in te sturen. Als ze dan toch een bericht de wereld kunnen insturen noemt Israël dit “ongeloofwaardig, want het zijn lokale journalisten”! Maar zij laten zelf geen internationale reporters toe.
Duizenden Palestijnen schuilen in kelders voor de hevigste Israëlische luchtbombardementen sinds Israël de oorlog begon tegen 1,5 miljoen Palestijnen in de Gazastrook.
Oud-premier Dries van Agt wil dat de Verenigde Naties onderzoeken of Israël oorlogsmisdaden begaat in Gaza. Nederland moet daartoe het initiatief nemen, zei Van Agt. Maar terwijl SP-kamerlid Harry Van Bommel en Gretta Duisenberg zaterdagmiddag tijdens de demonstratie in Amsterdam opgeroepen hebben tot een intifada tegen Israël, blijft minister Verhagen een lafaard die niet eens Israël wil veroordelen.

Mario Bergen, Leuven

* Link:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2919543/__Van_Bommel_roept_op_tot_intifada__.html?cid=rss

Geen opmerkingen: