vrijdag, januari 23, 2009

Hamas heeft zijn lesje geleerd

[lezersbrief aan De Morgen]

Ik hoor de Israëlische regering zeggen "Hamas heeft zijn lesje nu wel geleerd", ik denk dat dit zeer juist is, heel erg juist, meer nog: de Palestijnen hebben hun lesje geleerd. De eerste les is dat het Israëlische regime tot alles in staat is, tot tomeloze militaire geweld orgieën, tot barbaarse mensonterende moordpartijen. Dat dit regime geen enkel respect heeft voor de Verenigde Naties, zelfs niet voor de meest fundamentele Universele Mensenrechten.

De tweede les is dat noch de USA -maar van hen verwachtten de Palestijnen al lang niets meer- noch Europa -en dat is heel erg- hun mooie woorden over mensenrechten en democratie in de praktijk zetten. Geen enkele poging werd ondernomen om Israël te stoppen, geen enkele Europese leider kreeg een forse veroordeling van de agressor over zijn lippen. Dit is een bittere pil voor de Palestijnen.

De Palestijnen hebben hun lesje nu wel geleerd. Als Europa niets doet voor hen, voor hun vrede en veiligheid, dan zullen zij bij anderen terecht komen. Er zijn andere organisaties in de wereld, die met succes oproepen tot verzet tegen de militaire supermachten. Zoals Irak een broeihaard van Al-qaida geworden is na de invasie door Amerika, zo valt te verwachten dat we de Palestijnen vandaag in de armen van deze organisatie drijven. Omdat onze Europese - en Belgische leiders- schandalig tekort schieten, en dat is heel erg.

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: