vrijdag, januari 09, 2009

Friedman maakt kromme redeneringen

Een paar dagen geleden kondigde de Israëlische regering aan dat ze een agressieve mediacampagne gingen voeren in de Westerse pers. Vandaag mochten we al zo'n staaltje desinformatie bewonderen in De Morgen onder de titel "Friedman benadrukt de kwalijke rol van Hamas".

Thomas Friedman is columnist van de NYT staat er, voor de niet-zo-goede-verstaander zou daar best bij staan van Joodse afkomst, dan begrijpt de argeloze lezer misschien beter waarom een geletterd mens als Friedman de afschuwelijke misdaden van Israël probeert goed te praten met de kromste redeneringen. Friedman is niet meer gechoqueerd door deze slachtpartijen, het is hem al vertrouwd, zou hij ook zo reageren als er 763 joden vermoord waren ? Of zou hij oproepen tot een heilige oorlog tegen deze terroristen ?!?

"Van wie is dit hotel ?" vraagt hij, en zijn antwoord is dat Iran er de baas wilt komen spelen, wat een nonsens. Het antwoord heeft de VN in 1947 gegeven: dit hotel -Palestina- is voor 55% Joods en 45% Arabisch. Dit verdelingsplan werd noch door Arabieren, noch door de Joodse milities aanvaard, die daarop 66% van Palestina veroverden, tot en met West-Jeruzalem. In 1967 heeft Israël dan ook nog de rest veroverd. Dus, Thomas, het juiste antwoord moest zijn: dit hotel is wettelijk 45% eigendom van de Palestijnen.

"Kunnen de Joden er een kamer krijgen ?" vraagt Friedman. Jazeker, de Joden hebben in 1947 zelfs 55% van het hotel gekregen (terwijl ze toch maar 35% van de bevolking uitmaakten), maar daarmee was Israël nog niet tevreden, want ze hebben ondertussen al méér dan 100% van Palestina bezet (ook de Syrische Golan), en ze weigeren nog altijd grenzen aan hun staat vast te leggen. Dus, Thomas, het juiste antwoord is: de Joden hebben de helft van de kamers gekregen en houden al de andere kamers illegaal bezet. En wat nog meer is: de Arabische staten hebben al aangeboden om Israël te erkennen binnen de bestandslijn van voor 1967, dat is 65% van het historische Palestina, maar dat vindt Israël nog niet genoeg, Israël zaait liever dood en vernieling.

"Moeten we de bar opblazen en vervangen door een moskee ?" is een vuile suggestie die ons moeten bang maken voor Hamas. Helaas is het Israël die er voor gezorgd heeft dat Hamas aan de macht is gekomen, door zijn beleid om de Palestijnen in de bezette gebieden systematisch het leven onmogelijk te maken. Israël lapt al jarenlang tientallen resoluties van de VN aan zijn laars, en schendt massaal en constant de fundamenteelste mensenrechten.
Vandaag doen ze er nog een schep bovenop, de militaire acties tegen een weerloze uitgehongerde bevolking zijn een regelrechte misdaad tegen de mensheid. Denkt U, beste Thomas, dat de Palestijnen nu zullen zeggen "waar is de bar ? we gaan er een op drinken" ?
Ik denk dat ze, in de steek gelaten door alle "democratieën" en "beschaafde landen" zich zullen wenden tot Hezbollah en Al Qaida, en Israël geeft ze verdomd geen keuze.
En ik begrijp niet dat een kwaliteitskrant zulke nonsens wilt publiceren. Of moest er bij dat opiniestuk staan "Advertentie van de Israëlische ambassade"?

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: