donderdag, december 21, 2006

Israël moet zelf kernwapens ontmantelen

[Reactie op "Israël tegen Iraanse kernbom" in De Morgen 19/12/2006]

In De Morgen (19.12) stond een artikel waarin Israël en de VS er Iran van beschuldigen allang over een nucleair wapen te willen beschikken. "Eerste Minister Olmert bevestigde al meermaals dat Israël niet zou verdragen dat Iran over een atoombom beschikt." Reeds In 1980 bombardeerde Israël een Iraakse kernreactor zonder dat dit aanleiding gaf tot een veroordeling door de UNO. Israël is zelf een kernmogendheid en dit verklaart dat de buurlanden ook over kernwapens willen beschikken. Kan iemand een zinnig argument geven waarom Israël wel en Iran niet over kernwapens mag beschikken?

Waarom mag de VS kernsplijtstof aan Indië leveren en mag Rusland geen atoomtechnologische hulp aan Iran verlenen? Waarom zou Iran gevaarlijker zijn dan de Verenigde Staten die tijdens de rakettencrisis in 1962 Cuba met een kernaanval hebben bedreigd. Indien Israël een kernvrije zone in het Midden-Oosten wil, moet het zelf het voorbeeld geven en de 200 kernkoppen in eigen land ontmantelen.

Werner De Bus, Brussel

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De vraag waarom Israel dus over kernwapens mag beschikken en Iran niet
is heel eeenvoudig te beantwoorden.
Iran heeft indertijd het non proliferatie verdrag ondertekend dat het
toegang verschafte tot de al door andere
landen ontwikkelde kernwetenschap. Israel heeft dat verdrag NIET ondertekend (net zo min als Pakistan en India trouwens).
Daar komt voor Israel nog bij dat de
Iraanse president het met vernietiging heeft bedreigd. En dit, lieve mensen, zou weleens een casus belli voor Israel kunnen zijn om een pre-emptive aanval op Iran uit te voeren.

Anoniem zei

"India (zoals pakistan en Israël) heeft inderdaad het non-proliferatieverdrag niet ondertekend. Het verstrekken van kernsplijtstof door de USA aan India betekent dus jachtmunitie geven aan een stroper. Israël en Zuid-Amerika (tijdens het apartheidsregime) hadden ook een samenwerking: Zuid-Afrika leverde uranium aan Zuid-Afrika en Israël leverde experts en technische bijstand om aan Zui-Afrika te helpen bij het ontwikkelen van een atoombom.
De Iraanse president is geen vriend van Israël en Ameika, maar dit rechtvaardigt nog niet dat Israël een militaire aanval op Iran wil uitvoeren."