woensdag, december 27, 2006

Wat zijn ze stout, die Palestijnen.

[Lezersbrief aan De Standaard]

U schrijft in uw online medium op 27 december over een aangekondigd Israëlisch offensief tegen Palestijnse cellen die vanuit de Gazastrook raketten afvuren op Israëlisch grondgebied. De Israëlische aanvallen hebben niets van doen met de bescherming van Israël, maar met de strijd tegen de democratisch verkozen Hamas-regering. Het is betreurenswaardig dat twee Israëlische tieners daarbij gewond raakten, maar uw berichtgeving is in dit opzicht eenzijdig. Op 7 april 2006 vuurde Israël 401 raketten op Gaza af. Dit had te maken met de overwinning van Kadima van Olmert bij de Israëlische verkiezingen en is niet te vergelijken met de gemiddeld 25 regenbuisraketten die Hamas-aanhangers per week afvuren over de grens.

Vlak na de verkiezingsoverwinning begon Israël zijn aanvallen op te vuren: van gemiddeld 6 raketten per dag op Gaza naar 86 raketten op 29 maart en 297 granaten op 1 april. De Palestijnen schoten in die escalatie nooit meer dan 46 raketten per week af. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt zei vorige maand nog "Israël valt herhaaldelijk de bezette Palestijnse gebieden aan, in het bijzonder Gaza, en dat is shockerend. Ze zijn tegendraads aan de internationale wetgeving door blijvend raketten af te vuren op de Palestijnse gebieden. Buitengerechtelijke terechtstellingen moeten stoppen omdat ze de burgerbevolking treffen."

In de periode 29 maart 2006 - 3 november 2006 werden 491 Palestijnen gedood door het Israëlische bezettingsleger. Daartegenover vonden 19 Israëli's vonden het hiernamaals via Palestijnse tussenkomst. Zijn we vergeten dat tijdens de eerste week van november 2006 - het lijkt een eeuwigheid geleden - bij acties door het Israëlische bezettingsleger 50 Palestijnen om het leven kwamen in de Gazastrook? Het hoogtepunt was een bloedbad in Beit Hanoun. Israël beschuldigt Hamas ervan 20 ton munitie in de Gazastrook te hebben binnengesmokkeld, maar vergeet erbij te zeggen dat het al 39 jaar Palestina bezet en dat het een supermacht op wapengebied is.

Het recht op een gewapende strijd voor volkeren die leven onder bezetting keurde de Algemene Vergadering van de VN-Veiligheidsraad al in 1974 goed (resolutie 3246). Ismael Ghabin, een landbouwer van 27 jaar uit Beit Lahya raakte gisterenmorgen gewond toen hij een kogel in de knie kreeg. Israëlische bezettingssoldaten beschoten hem toen hij op zijn land aan het werk was. Het Palestijns persagentschap WAFA beschrijft ook de deportatie van Abedallah Yassen van de bajes in Jenin naar de Gazastrook. Yassen werd zonder veroordeling opgesloten door het Israëlische bezettingsleger. Deze uitzetting is volgens de mensenrechtenorganisatie Al-Dameer in strijd met de Vierde Conventie van Genève. In 2002 deporteerde Israël ook al 36 burgers naar Gaza, Canada en Europa. In 1988 en 1989 veroordeelde de Veiligheidsraad via resoluties 607 en 611 al het Israëlische deportatiebeleid. Minstens 17 Palestijnen werden vandaag (27 december 2006) opgepakt door het Israëlische bezettingsleger op de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische bezettingsleger bestormde gisteren (26 december 2006) ook het Medisch Centrum van Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever. Alle deuren, medisch materiaal en computers werden vernield. Gedurende twee uren werden alle personeelsleden gedwongen tegen een muur stil te staan. Het Medisch Centrum was verantwoordelijk voor 35.000 burgers uit de dorpen van Doura in Hebron.

Een nieuwe militaire order werd door Israël uitgevaardigd: 350 dunums Palestijnse grond in Kafr ad Dik en 188 dunums in Deit Ballut worden aangeslagen om via de Apartheidsmuur nog meer grond van de bezette gebieden in te lijven bij Israël. In deze dorpen worden 538 dunums olijfgaard vernield en 3.000 olijfbomen op de plaats waar de Apartheidsmuur komt. (Een dunum is een Arabische oppervlaktemaat en bedraagt 0,1 hectare). 14.000 dunums landbouwgrond worden door het hekken gescheiden van de landbouwers in deze twee dorpen. Twee huizen worden gescheiden achter de muur en worden geviseerd door het bezettingsleger. Het dorp Al Khader verloor 2.917 dunums grond door zes Israëlische nederzettingen en gaat met een nieuwe militaire order 15.390 dunum grond verliezen door de Apartheidsmuur.

De situatie in Kafr ad Dik, Deit Ballut en Al Khader staat symbool voor de vele duizenden dunums Palestijnse grond die door de Afscheidingsmuur worden ingelijfd bij Israël. Vele boeren hangen af van de goede wil van het bezettingsleger om hun land te kunnen bewerken en uiteindelijk zal de armoede alleen maar toenemen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: