vrijdag, december 22, 2006

Onlusten in Gaza is geen interne Palestijnse aangelegenheid

[Reactie aan De Standaard over onlusten in Gaza]

De laatste dagen lees ik veel over "Onlusten in Gaza " en verhalen over Abbas en Hamas en wie wanneer naar wie heeft geschoten, en dat de reden van de onlusten het feit is dat Abbas nieuwe verkiezingen aankondigt. De ondertoon is steeds dat de Palestijnen onderling ruzie maken en dat de buitenwereld daar niets mee te maken heeft. Niets is echter minder waar.

Ten eerste moet U toch ook weten dat Hamas van bij zijn stichting door Israël erkend én financieel gesteund werd, al dan niet in het geheim. Tot voor een jaar stond dat allemaal op diverse Israëlische websites te lezen. DS heeft zeker een goed klassement waarin dat alles haarfijn wordt bijgehouden, ik stuur in bijlage alvast een kopie van een correspondent van UPI uit 2002 die daar meer over vertelt.

Ten tweede moet U ook weten dat Israël de Gaza strook hermetisch afsluit, dat er voedsel, water en energie tekort is. Dat Israël tientallen huizen, bruggen, wegen en de elektriciteitscentrale van Gaza heeft plat gebombardeerd en daardoor doelbewust een humanitaire ramp creëert.

U weet ook dat Israël al sinds het begin van het jaar alle douane-inkomsten van Palestina achterhoudt, daardoor de Palestijnen van hun karig inkomen berooft, en vorige week nog premier Haniyeh, met een pak noodhulp op zak, heeft tegengehouden aan de Egyptische grens. U schrijft niet dat tot voor een jaar de "internationale gemeenschap" het leiderschap van Fatah in vraag stelde, omdat die niet democratisch waren verkozen. Nadat dan democratische verkiezingen zijn gehouden, met steun en waarnemers van Europa, hebben de USA en Europa alle financiële steun aan de Palestijnse regering gestopt, steun die de internationale gemeenschap verplicht is te geven zolang de UNO resoluties over de Palestijnse vluchtelingen niet uitgevoerd zijn, omdat Hamas de verkiezingen had gewonnen.

U schrijft " Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht wijst iedere medeverantwoordelijkheid van de EU af voor de gespannen toestand" terwijl U niet vermeldt dat de verantwoordelijkheid van de EU dus verpletterend is, en zelfs de directe oorzaak dat het openbaar leven totaal ontwricht wordt.

Israël doet er alles aan om de chaos in de bezette gebieden te verergeren door Palestijnse leiders, ministers en volksvertegenwoordigers zonder reden, zonder aanklacht, zonder proces gevangen te zetten. En als de regering van Israël hele vrachtwagens wapens levert aan Abbas, dan is dat ook niet bedoeld om het vredesproces te dienen, maar om op andere Palestijnen te schieten. Ik hoopte dergelijke achtergrondinformatie in De Standaard te lezen.

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: