woensdag, december 27, 2006

Italië verstevigt militaire relaties met Israël

[Lezersbrief aan Het Belang van Limburg]

Tienduizenden Italianen betoogden in Rome en Milaan op 20 november 2006 tegen de Israëlische bezetting van Palestina en voor een tweestatenoplossing. Oliviero Diliberto, leider van de Communisten, kreeg door zijn deelname aan de betoging de wind van voren. De parlementaire oppositie vroeg om uitleg en de Rechtbank van Rome startte een onderzoek. Maar aan het einde van de dag verklaarden de leden van de centrum-linkse parlementaire meerderheid - en natuurlijk de oppositie - de ene na de andere, hun verontwaardiging betreffende de gebeurtenissen in Rome en hun solidariteit met Israël werd in een positieve geest hersteld.

DCe betogers namen vooral de militaire samenwerking tussen Israël en Italië op de korrel met deze betoging voor een onafhankelijke Palestijnse staat naast een Israëlische staat. In 2004 werd bekend dat Amerika de militaire industrie van Italië, vliegtuigen en militaire electronica zwaar steunt via Amerikaanse en Israëlische kennis. George W. Bush bracht deze Amerikaanse-Israëlische-Italiaanse samenwerking tot stand aan de vooravond van belangrijke Palestijnse-Israëlische stappen naar vrede en belangrijke diplomatieke initiatieven die de EU voorzag in 2005 en 2006. Italië werd hiermede de nauwste bondgenoot van de V.S. in de EU.

Ook bracht Bush betere banden tussen Polen en Israël tot stand na de EU-uitbreiding. De Amerikaanse basissen werden recent verhuisd van Duitsland naar Polen. Terwijl de Britten operationele veiligheidscentra opzetten en de Palestijnse veiligheidsdiensten organiseren op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, doet Washington een tegenzet. Het wil Italiaanse militairen en veiligheidsmensen in Palestina naar voorbeeld van Irak om de Britten niet unilateraal te laten optreden. Op 18 november 2004 werd door toenmalig Israëlisch minister van Defensie, Shaul Mofaz, en de vorige Italiaanse Eerste minister, Silvio Berlusconi, een overeenkomst voor 181 miljoen dollar afgesloten "om een nieuw elektronisch oorlogssysteem te ontwerpen om vijandelijke vliegtuigen uit te schakelen in een brede baan van het luchtruim." Het gaat dus om het storen van luchtverkeer, computers, afvuursystemen en signalen van potentiële vijanden.

Op electronisch vlak steekt Italië andere EU-landen zoals Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Spanje de loef af. Het protest tegen deze militaire samenwerking kwam dus bijzonder ongelegen in Rome en Tel Aviv. De nieuwe Israëlische ambassadeur in Rome (sinds juli 2006), Gideon Meir, voormalig Directeur-generaal van Informatie van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken, moet nu de boel in de gaten houden. Deze ex-woordvoerder van de Israëlische regering is bekend om zijn omstreden uitspraken. "In plaats van blij te zijn en het Israëlisch vertrek uit Gaza te vieren, wenen en schreeuwen ze. Dit zal hen niet helpen een toekomstige Palestijnse staat op te bouwen. Wat zullen de Israëli's zeggen als ze hen vragen nog meer offers te maken? Ik weet het niet, maar ik denk dat dit het niet waard is, als we dit als resultaat zien. Je kan niet alle rechten hebben als inwoner, en tegelijkertijd terrorisme steunen." Meir was ook diegenen die enkele uren na de aanval op Libanon, de hele Libanese regering, Damascus en Teheran als triumviraat van het kwade zag voor het krijgsgevangen maken van Israëlische bezettingssoldaten in 'betwist' gebied. Dat de spreekbuis van Israël nu monddood is na het vertrek van Meir moet niet worden gevreesd. Minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, heeft de propagandamachine uitgebreid met vijftien mensen en Miri Eisen, kolonel van het Israëlische bezettingsleger, werd eveneens in stelling gebracht. Meir kan gerust zijn: de hasbara is - nog steeds - een geoliede machine, zoals hij zelf de propaganda omschreef.

Bij de recente oorlog in Libanon zagen we de ministers Isaac Herzog, vice-Premier Shimon Peres en Avi Dichter vlot de media in het Engels te woord staan. Peres deed dit eveneens in het Frans en Dichter gaf intervieuws in het Arabisch aan Al-Jazeera. CNN, BBC and Sky News kregen dan weer het bezoek van de voormalige Eerste ministers Binyamin Netanyahu and Ehud Barak om de staat Israël te verdedigen. Peres "de duif" houd zich nu bezig met "bionische horzels," vliegende mini-robotten die Gaza en Libanon overvliegen en er vijanden achtervolgen en uitschakelen. Yediot Aharonot schreef op 17 november 2006 over de oprichting van een nieuw bureau voor nano-technologie. Peres, vader van de Israëlische atoombom, koos vijftien experten in high tech en militaire industrie uit om zich met dit project bezig te houden. Israël zal het eerste land zijn dat nano-technologie gaat inzetten bij een oorlog. De prototypes van deze mini-wapens en robotten zijn over hoogstens 36 maanden klaar. Specifiek in dit veld komt de overeenkomst uit 2003 en de Italiaanse Wet 5592 van 17 mei 2005 van pas. 31 projecten van gemeenschappelijk onderzoek zijn lopende tussen diverse instellingen en universiteiten. Zo zijn er ook nucleaire instellingen en deze gespecialiseerd in nieuwe generatie wapens bij betrokken (zoals Weizmann, Technion en La Sapienza). De vijfjarenwet kan automatisch worden verlengt en betreft wapenhandel, de organisatie van strijdkrachten, de vorming en opleiding van militair personeel en onderzoek en ontwikkeling op militair vlak, met inbegrip van nucleaire kennis. Er is geen controle over het gebruik en de inzet van de geleverde wapens en kennis. Intussen blijven onbemande oorlogsvliegtuigen DIME-bommen (Dense Inert Metal Explosive) afwerpen op Gaza. Deze onbekende wapens worden samen met chemische wapens gedropt en zorgen voor onbekende verwondingen. DIME staat voor "gerichte mortaliteit" en doodt enkel het doelwit of zorgt - in het beste geval - dat de benen tot net onder de genitaliën moeten worden afgezet. Dokter Massinen Mouawia - Directeur-Generaal van de spoedgevallendiensten in Gaza - sprak over 86 gevallen van juni tot augustus die slachtoffer werden, dood of zwaar gewond. Amputatie was nodig in 62 gevallen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: