zondag, december 10, 2006

Israël speelt hoofdrol bij problemen in het Midden-Oosten

[Lezersbrief aan De Volkskrant]

De Israëlische Eerste minister Ehud Olmert reageerde deze week op het rapport van de Baker-Hamilton-commissie over de situatie in Irak. Israël weigert een topconferentie met de Palestijnse Autoriteit, Syrië en Libanon om tot een algemeen vredesakkoord te komen. Deze stellingname krijgt de goedkeuring van de Amerikaanse president George W. Bush. Olmert beweert bovendien dat er in het Midden-Oosten vele problemen zijn die niets van doen hebben met Israël.

Niets is echter minder waar. Zo zit de Proactive, Preemptive Operations Group (P2OG) van het Amerikaans ministerie van Defensie achter vele ontvoeringen, sabotage, autobommen en terechtstellingen in Irak. Twee en een half jaar geleden werd deze groepering opgericht door Donald Rumsfeld en het Pentagon, maar de plannen voor P2OG bestonden reeds in 2002. P2OG is een "anti-terreur organisatie" die bestaat uit honderd leden en een jaarlijkse begroting van 100 miljoen dollar. Schijnbaar richt de organisatie zich tegen terroristenleiders. De werkelijke opdracht is echter om reacties onder terreurgroepen te bevorderen en alzo de strijd tegen terreur en islamitische groeperingen levend te houden. De P2OG werkt nauw samen met het Israëlische leger (IDF) en de Israëlische geheime dienst (Mossad) om Irak te verscheuren door een burgeroorlog en alzo te profiteren van de enorme oliebronnen die Irak heeft. Koerden in Irak worden getraind en bewapend door de Israëlische Mossad en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. De aanslag op de Gouden Moskee, een sjiietisch schrijn in Samarra, op 22 februari 2006, was een daad van deze Pentagon-groep. Deze aanval was het startsein van een burgeroorlog in Irak. Dit bericht de onafhankelijke nieuwsgroep La Voz de Aztlan.

Voormalig Amerikaans president Jimmy Carter had het eind november 2006 nog in een vraaggesprek met ABC's "Good Morning America" over de dominatie van Israël en hun gruweldaden in Palestina. Carter zei "Er is heden geen twijfel meer dat een minderheid van Israëli's apartheid als doelstelling heeft over het Palestijnse volk." Hij noemde de Israëlische bezettingspolitiek de eerste oorzaak van het geweld in het Midden-Oosten. Meer in het bijzonder had hij het over "de bezetting en de overname van grond in de bezette gebieden van de Westelijke Jordaanoever door kolonisten." Carter besloot: "En wat aan de Palestijnen onder Israëlische overheersing wordt aangedaan is werkelijk afschuwelijk. Het is een vreselijke kwelling voor deze mensen."

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: