zaterdag, december 16, 2006

V.S. organiseren burgeroorlog in Palestina

[Lezersbrief aan De Standaard]

Terwijl Saddam Hussein een invasie kreeg in zijn land omdat hij chemische wapens zou bezitten, mag Israël de nieuwste chemische rotzooi uittesten in de Gazastrook en in Libanon. Dokters staan voor een raadsel welk produkt het betreft en hoe men de slachtoffers het best kan behandelen indien dit nog mogelijk is. Diverse Arabische media berichten over het gebruik van chemische stoffen in de oorlog tegen Libanon en in Gaza. Wetende wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde, durft de westerse media Israël niet beschuldigen van het gebruik van gifgas.De Belgisch-Libanese professor Bachir Cham hield op 20 juli 2006 al een uiteenzetting in Brussel over de mummieachtige lijken en chemische oorlogsvoering van Israël in Libanon. De professor leidt een ziekenhuis in Saida in Libanon.

Naast de eigen bezettingsoorlog tegen het Palestijnse en Libanese volk, bezorgt Israël sinds deze zomer ook wapens aan de garde van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De Israëlische premier Ehud Olmert keurde op 12 juni 2006 een eerste levering goed. Een Israëlische functionaris uit het gevolg van de premier bracht de media hiervan op de hoogte tijdens een staatsbezoek van Olmert aan Tony Blair. In de nacht van woensdag op donderdag 14/15 juni 2006 kregen de militairen die Abbas steunen reeds de eerste wapens van Israël. Dat zei de voorzitter van de Palestijnse parlementaire commissie van Buitenlandse Zaken, Tzahi Hanegbi, op 15 juni 2006. "Door de overdracht van wapens de afgelopen nacht toe te staan, hebben we een besluit van (de Israëlische) Eerste minister Ehud Olmert van drie weken geleden uitgevoerd," zei Hanegbi op de Israëlische radio. Volgens de Israëlische krant Yediot Ahronot reden drie vrachtwagens met 950 automatische wapens (Amerikaanse M16 geweren) en enorme hoeveelheden munitie onder begeleiding van Israëlische militairen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook in. In loodsen van de persoonlijke garde van Abbas werd alles opgeslagen. De wapens kwamen via Jordanië, waar zowel de V.S. als Israël goede contacten mee hebben. Jordanië, dat in april 2006 Hamas ervan beschuldigde wapens het land te hebben ingesmokkeld en enkele Hamas-militanten aanhield, staat wel oogluikend wapenstransport via zijn land toe.

De V.S. is de grootste financier van Jordanië en de C.I.A. en de Jordaanse Mukhabarat werken nauw samen. De hoogste Jordaanse legercommandanten volgen opleiding met het Amerikaanse leger (in 1983 verbleef Koning Abdullah zes maanden in Fort Knox). De Amerikaanse Georgetown University is het toegangskaartje om rechter te worden in Jordanië. De regering van president George W. Bush bewapent niet alleen, maar geeft ook opleidingen aan de meute van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Washington wil voorkomen dat de presidentiële garde het aflegt tegen Hamas-aanhangers nu de strijd tussen de Palestijnse facties verder uit de hand loopt. Dat berichtte de Israëlische krant Haaretz. Het dagblad baseert zich onder meer op diplomatieke en Palestijnse bronnen. De opleiding van Force 17 (de elitekrachten die de Palestijnse president beschermen) en andere gardes begon in de zomer van 2006 in Jericho in een gebouwencomplex nabij het InterContinental Hotel. Tot 6.000 gardisten wil men opleiden en daarvoor zijn ondermeer 2 miljoen dollar financiële Dayton-middelen aangewend. De Palestijnse president Mahmoud Abbas hoopt de veiligheidstroepen die hem trouw zijn aan te vullen met PLO-troepen die nu in Jordanië zijn gestationeerd.

In het verleden heeft Israël zich altijd fel verzet tegen de suggestie dat leden van de Badr Brigade uit Jordanië zouden gaan opereren in de Palestijnse gebieden. De uitspraken van Abbas dat "een burgeroorlog niet is toegelaten" worden in Washington vertaald als "stuur meer geld op naar Abu Mazen." Amerika vond dit prima en maakte een budget van 20 miljoen dollar vrij voor de opleiding van de veiligheidstroepen van Abbas aldus Associated Press. Europese diplomaten zeiden dat het geld voldoende is om een gelijkaardig opleidingskamp te voorzien in de Gazastrook voor de vorming van Force 17. Washington zou de helft betalen van de opleiding en de Europeanen en een aantal Arabische landen de rest. Ook zette Amerika Israël onder druk om meer wapens te bezorgen aan Abbas. Assistenten van Keith Dayton, de Amerikaanse veiligheidscoördinator in Ramallah kennen meer Europese landen die "verdachte" projecten financieren. Nederlandse diplomaten verklaarden alvast dat ze Abbas steunen "op een andere manier."

Het is duidelijk dat de V.S. en Europa hiermee aansturen op de val van de Hamas-regering. In hun plan voor het Nieuwe Midden-Oosten gingen de Amerikanen al maanden geleden ervan uit dat het uiteindelijk tot een treffen zou komen tussen Hamas en Fatah. In dat geval zou de V.S. "de goeden" steunen. De aanbevelingen van de Irak Studiegroep liggen in de open haard van President Bush. Hij wil van geen directe gesprekken weten tussen Israël, Palestina, Libanon en Syrië. Zulke gesprekken via het Kwartet (VS / VN / Rusland / EU) bevelen James Baker en Lee Hamilton nochtans aan. Van de belofte van de Amerikaanse president Bush tot een tweestatenoplossing van juni 2002 komt maar weinig in huis. De studiegroep maakte in hun rapport duidelijk dat er geen militaire oplossing bestaat voor het conflict, dat een meerderheid van de Israëlische politici de voortdurende oorlogssituatie beu is en dat politiek engagement en dialoog essentieel zijn om tot een oplossing te komen. Er wordt verwezen naar de VN-resoluties 242 en 338 inzake "land voor vrede" en de vredesakkoorden met Egypte en Jordanië. Bij een algemeen vredesakkoord moet de Golan worden teruggegeven aan Syrië en bestaat de mogelijkheid voor internationale troepen op de grens tussen Israël en Syrië. Ook Amerikaanse soldaten worden niet uitgesloten als beide partijen dit goedkeuren, aldus het rapport. Misschien vind president Bush dit laatste ideetje wel interessant.

* Link: Rapport Iraakse Studiegroep

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: