zaterdag, december 02, 2006

Lieberman wil Palestijnen verzuipen in de Dode Zee

[Lezersbrief verzonden aan Het Belang van Limburg]

Terwijl politici in Vlaanderen zich druk maken over een rebelse voormalige judocoach die van partij veranderd, zit men in Israël met een veel groter probleem. Men is drukdoende om een akkoord te bereiken om duizenden Palestijnse gevangenen te ruilen voor drie krijgsgevangen genomen bezettingssoldaten van Israël. Daarbij is het belangrijk te weten wat vice-premier en minister voor Strategische Bedreigingen, Avigdor Lieberman, van deze kwestie denkt. De wereld zwijgt nu deze fascist is toegetreden tot het kernkabinet van Israël. Als minister van vervoer in een vorige regering riep Lieberman op om alle Palestijnse gevangenen, nu meer dan tienduizend die worden vastgehouden door de Israëlische bezettingsmacht, te verzuipen in de Dode Zee. Hij stelde zelfs voor om voor busvervoer te zorgen aldus Ha'aretz van 11 juli 2002.

Ook nadien bleef Lieberman dit voorstel herhalen. Eerste minister Ehud Olmert bracht Avigdor Lieberman en zijn racistische Yisrael Beitenu partij in het Israëlische kabinet. Hij haalde daarmee de duivel in huis. Vorige zomer startte Israël een oorlog tegen Libanon en begon tegelijkertijd een campagne in de Gazastrook die aan meer dan 300 Palestijnen het leven kostte. Honderdduizenden Palestijnen hadden onvoldoende voedsel, water en elektriciteit. Lieberman vond dat Israël met fluwelen handschoenen optrad tegen de Palestijnen en drong aan op een hardere afstraffing. Op 28 juni 2002 stelde de vroegere radiojournalist in Ha'aretz voor om de nationaliteit van elke Arabische Palestijn in Israël af te nemen indien deze zijn loyauteit met de zionistische Israëlische staat niet kon aantonen.

In 2002 verklaarde Lieberman "Ik zou niet aarzelen om het Israëlische leger naar alle A-zones (gebieden van de bezette Westelijke Jordaanoever zogenaamd onder controle van de Palestijnse Autoriteit) te sturen gedurende 48 uren. Verniel het fundament van de militaire infrastructuur van de autoriteit, alle politiekantoren, kruithuizen en voorzieningen van veiligheidskrachten. en laat geen steen meer op een andere. Verniel alles." Toenmalig Eerste minister Ariel Sharon volgde deze aanbeveling perfect op. Lieberman deed ook het voorstel aan het Israëlische kabinet om systematisch alle commerciële centra, benzinestations en banken te bombarderen in de bezette gebieden (The Independent, 7 maart 2002).

De extremist stelde al in 1998 voor om de Hoge- en de Lage Aswandam in de gelijknamige Egyptische plaats te bombarderen. Het Nassermeer is enorm, en bijna de gehele Egyptische bevolking leeft in de Nijlvallei. Zou deze dam - die de Nijl afsluit - breken, dan zou half Egypte en 80 % van de Egyptische bevolking vernietigd worden. Egypte heeft sinds 1979 een vredesakkoord met Israël, maar Lieberman stelt dit voortdurend in vraag. Ook zijn in 2004 verschenen boek "My Truth" staat vol met dergelijke ideetjes om Israël etnisch te zuiveren van Arabieren. Andere denkbeelden werden al uitgevoerd. Zo kunnen Palestijnen uit de bezette gebieden die gehuwd zijn met een Israëlisch staatsburger niet samenwonen in Israël. Lieberman's strategie om eerst de "Arabieren in Israël aan te pakken" verklaarde hij op 20 oktober 2006 uitgebreid aan de Israëlische journalist Gershom Gorenberg. Ze'ev Sternhell, professor politieke wetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jerusalem betitelde in Scotsman Lieberman als "misschien de meest gevaarlijke politicus in de hele geschiedenis van Israël."

Dringende actie is nodig tegen de groeiende dreiging voor de internationale vrede en veiligheid die uitgaat van Israël. Eerder dan iets hieraan te doen, heeft het bureau van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU een nieuwe lage norm bepaald, die slechts verzoening en aanpassing voor het Israëlische extremisme en apartheid aanbiedt. De eis dat de EU zich niet in de interne zaken van buitenlandse overheden mengt is enkel een vijgenblad voor politieke lafheid en tegenzin om zich tot Israël of zijn bondgenoten te wenden. Het is niet verenigbaar met de standpunten van de Europese Unie in gelijkaardige gevallen .Op 4 mei stelde Lieberman - een migrant uit de ex-sovjetstaat Moldavië - voor om Arabisch Palestijnse parlementsleden die spreken met Hamas uit het parlement te zetten. Maar nadien verkoos hij een algemeen voorschrift. Een wet aangenomen met een 12-11 meerderheid door het Israëlische kabinet eind oktober 2006 verhoogt het percentage van 2 naar 10 procent dat een politieke partij moet behalen om vertegenwoordigt te zijn in de Knesset. Dit elimineert de Arabische partijen die nooit meer dan 10 % van de stemmen behalen aldus Arabic Media Internet Network.. Ook de PLO maakte een strategische fout door de aanstelling van Lieberman af te doen als een "interne Israëlische kwestie" en de internationale media en diplomatiek niet te waarschuwen voor deze kerel. De toekomst zal uitwijzen dat deze extreem-rechtse politicus een bijzondere plaats zal krijgen in de geschiedenis van de Zionistische staat. Onder aan de heuvel Herodion en vlakbij de woestijn van Judea in de kolonie van Nokdim woont de machtigste man in de huidige Israëlische politiek met een gevaarlijk politiek ideeëngoed, maar de wereld slaapt voort.

Lees op Haarzetz: Lieberman blasted for suggesting drowning Palestinian prisoners

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: