zaterdag, juni 21, 2008

Acteren als vredesapostel is geen vrede brengen

[Lezersbrief aan De Morgen]

Olmert kan misschien zich uitgeven als vredesapostel, maar het blijft een havik. De bevolking van Libanon is nog lang niet vergeten wat Israël daar uitspookte in 2006. Met goedkeuring en weten van de V.S.! Een Amerikaanse gezant moest deze week nog worden geëvacueerd uit Zuid-Libanon toen de bevolking zijn konvooi bekogelde met stenen.

Vraag aan de Palestijnen in de bezette gebieden maar eens hoe zij de bezetting ervaren. Vraag dat maar aan Yusef in Tel Rumeidan, Hebron, wiens mond door een vrouwelijke koloniste werd volgepropt met stenen en die dan op zijn kaken sloeg zodat zijn tanden verbrijzelden. De Israëlische politie klaagde de vrouw nooit aan.

Of vraag dat maar aan de vissers voor de kust van Gaza die de eerste dag van de wapenstilstand al werden beschoten door Israëlische patrouilleboten.

Of de 207 inwoners, 30 huizen en 1.500 schapen van Arab ar-Ramadin die moeten verhuizen naar de andere kant van de Apartheidsmuur.

Sinds begin van dit jaar zijn er al 827 militaire invallen geweest op de bezette Westelijke Jordaanoever (gemiddeld vijf per dag). 1.334 Palestijnen werden opgepakt. Tientallen NGO's, radio stations, bakkerijen en huizen werden vernield of gesloten door Israël.

Het is totaal verkeerd Olmert voor te stellen als een vredesapostel. Als Hamas en President Bachar al-Assad van Syrië vredesvoorstellen doen aan Tel Aviv, worden deze weggewimpeld. Maar als Olmert besluit "ik ga U vrede opleggen en zeggen wat jullie mogen en niet mogen doen" stelt de pers deze man voor als een vredesduif. Het zijn politieke spelletjes van de oud-burgemeester van al-Quds wiens politieke toekomst aan een zijden draadje hangt.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: